Obavijesti

News

Komentari 45

Akademik Silobrčić: 'Ne bih bio u koži ministru Pavi Barišiću'

Akademik Silobrčić: 'Ne bih bio u koži ministru Pavi Barišiću'
1

Akademik Silobrčić govorio je o tome kada bi slučaj Barišić trebao biti razriješen, zašto nema kazni za plagiranje, što kaže o optužbama da je Odbor sebi dao prevelike ovlasti

VIDEO

Gost intervjua uživo na 24sata bio je akademik Vlatko Silobrčić, predsjednik Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju. Na dnevni red odbora jučer je uvrštena iznimno zanimljiva točka koja bi mogla biti veliki teret Vladi. Odbor treba odlučiti je li novi HDZ-ov ministar obrazovanja Pavao Barišić plagijator ili ne. To je posljednja u nizu optužbi na njegov račun iznesenih u javnosti.

 

- Jedini je problem što u jednom razdoblju Odbor nije funkcionirao i nije bio imenovan od veljače 2011. do jeseni 2014. Nije postojao Odbor. Nije se uopće sastajao. Mi smo imenovani u ljeto 2014. i počeli raditi u jesen. Sve što je prije došlo završilo je u ladicama. Nitko nije napravio primopredaju, nije nas upozorio da postoje predmeti, sve te predmete smo stavili na dnevni red da vidimo u kakvom su stanju - rekao je Silobrčić.

'Izjava ministra nije pohvalna, on ne zna kako naš Odbor funkcionira'

- Bilo bi to jednostavno suprotno poslovniku da kažem što mislim o predmetu koji sam tek pregledao i koji nije prošao Odbor. Dok predmet ne dođe u proceduru i ne bude obrađen ne mogu ga još komentirati. Osim onoga što je objavljeno u javnosti vam ne mogu reći, čak i kad bih htio - rekao je Silobrčić o slučaju Barišić

- Kad mi odlučimo, to bi trebala biti konačna odluka. Mi donosimo preporuke. Sankcije koje bi trebale proisteći iz toga nisu u našoj ovlasti. Mi ne sankcioniramo. Izjava ministra nije pohvalna. Nevjerojatno je da netko tko dolazi za kandidata za ministra uz nekoliko nepodopština i da taj gospodin ima građanske hrabrosti reći da ovaj Odbor snižava etičke standarde, a nema blage veze kako odbor donosi odluke i funkcionira. To je više od nepristojnosti. Ne može on izvršiti pritisak na nas - dodao je.

- Mi smo u akademskoj zajednici imali prodavanje ispita, prodavanje diplome. Zamislite strahotu u kojoj netko tko ima titulu profesora da uči studente svim etičkim načelima prodaje ispit što znači da proglašava nekog tko nema pojma o predmetu za koji je dobio potvrdu da je položio i da ga pušta s takvim neznanjem u profesionalnu zajednicu - dodao je Silobrčić.

'Ne znam zašto se akademska zajednica s tim miri'

- Pitanje diplomskog gospodina Brkića je puno gora stvar od prepisivanja na državnoj maturi jer je on na visokoj razini. Učenici koji uče za maturu još nisu sazreli, a ono što je napravio gospodin Brkić je još više za osudu. Krivnja je i institucije koja to dozvoljava. To je trebalo biti puno gore sankcionirano nego da gospodin dogodine napiše novi diplomski - komentirao je Silobrčić razne slučajeve kršenja etike.

- Ja se s tim ne mirim, a zašto se drugi u akademskoj zajednici s tim mire, ja to ne mogu razumjeti ni prihvatiti - dodao je.

- Ne ponašaju se po međunarodnim standardima. Ne postoji prava kontrola kvalitete. Što se tiče obrazovanja - to je jedna tužna priča koja traje već desetljećima. Mi znamo sve to vrijeme da zaostajemo, ali to nikome nije dovoljno važno da se s tim pozabavi. Kad se pojavi neka skupina koja ima plan, onda se nju razrjeđuje - rekao je Silobrčić.

- Mi smo po Ustavu definirani kao svjetovni. Daleko smo mi od tog ustavnog načela. Ja sam za to da vjeronauk ide u crkve, a ne u škole - dodao je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 45
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.