Obavijesti

News

Komentari 11

'Ako nam do utorka ne isplate plaće, kazneno ćemo ih goniti!'

'Ako nam do utorka ne isplate plaće, kazneno ćemo ih goniti!'
3

Kaštel Sućurac: Revoltirani radnici Adria Čelika dobili su nenajavljane otkaze početkom tjedna. Prosvjedovali su ispred tvornice te najavili radikalne akcije

VIDEO

Nakon što je 190 radnika Adria Čelika, bivše Željezare Split, dobilo nenajavljene otkaze početkom tjedna, u petak su ispred tvornice održali prosvjed u Kaštel Sućurcu.

Sindikati najavljuje kaznene prijave zbog nezakonitih otkaza, 89 radnika traži stečaj tvrtke koja je u vlasništvu njemačke tvrtke Techom kako bi naplatili pet zaostalih plaća, a neki prijete i zauzimanjem pogona.

Direktor Edgar Schumacher dugo je najavljivao dolazak strateškog partnera kako bi se ponovo osovila proizvodnja u kaštelanskim pogonima koja je stala ljetos. No, umjesto plaća i poziva za rad, na adrese radnika su stigli otkazi ugovora o radu napisani na njemačkom i hrvatskom.

- Upozorili smo vlasnika da su otkazi nezakoniti, te ako ih ne povuče kreću kaznene prijave. U utorak je zakazan sastanak s Upravom, a tome je preduvjet da se radnicima isplate zaostale plaće. No, i 90-ak je radnika pokrenulo zahtjev za stečaj, pa kao se to dogodi možda se u postupku nađe drugi vlasnik koji će biti u stanju ponovo pokrenuti ovu željezaru - poručio je Joško Franić iz Sindikata Metalaca za Dalmaciju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sindikati smatraju kako je zakon prekršen jer prilikom otkaza nije obavljeno propisano savjetovanje sa sindikalnim povjerenikom, o otkazima nije obaviješten Zavod za zapošljavanje, a niti je napravljen program zbrinjavanja tehnološkog viška.

Ova je željezara bilo simbol Kaštela i Splita došla je u situaciju da mora ići u stečaj treći put. Prioritet je da se radnicima isplate plaće, a nakon sastanka u utorak, ako ne urodi plodom, idemo na radikalne mjere. Očito da institucije ne mogu ništa napravit, borit ćemo se za ove radnike. Imam dokument iz 2004. prije pristupnih pregovora za EU, u kojem stoji da željezaru i strojeve treba uništiti. Pitam gospođu Angelu Merkel može li netko u Njemačkoj ovako ne isplaćivati plaće pet mjeseci, te i dalje raditi, kao što to vlasnik iz te zemlje čini ovdje?! - negodovao je Zvonko Šegvić iz Nezavisnog sindikata Brodosplita koji zastupa i radnike Adria Čelika.

Šuška se kako bi radnici mogli i zauzeti tvornicu kako bi iskamčili svoja potraživanja od oko 1 i pol milijuna kuna.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje