Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
434 komentara

'Ako pas ili mačka znaju moliti, onda mogu biti na blagoslovu'

Podijelio letke: Svećenik u naselju Domaslovec kraj Samobora izazvao je čuđenje župljana. Želi da se kućni ljubimci mole ili izađu iz prostorije tijekom blagoslova kuća

Foto: 24 sata
434 komentara

Ljudi su u doba kad svećenici blagoslivljaju domove u Hrvatskoj već navikli na svakakve uvjete, no župnik u naselju Domaslovec uspio iznenadio je svoje župljane. “U slučaju da pas ili mačka znaju sklopiti ruke i moliti, što je vrlo pohvalno, neka ostanu u prostoriji; ako ne znaju moliti, neka se bave tjelovježbom izvan prostorije.”

POGLEDAJTE VIDEO: 

[video: 1193245 / ]

Foto: 24 sata

Naime, Branimir Budinski, koji je župnik već četiri godine, na službenom letku župe Krista Kralja obavijestio je svoje župljane kako kućnim ljubimcima nije mjesto u kući tijekom molitve. Zamolio je sve vlasnike životinja da se kućni ljubimci tijekom blagoslova izbace iz prostorije kako ih ne bi ometali.

- Samo sam htio na simpatičan način objasniti ljudima, a da se nitko ne uvrijedi, da moraju pripaziti u određenim situacijama kao što je, na primjer, blagoslov kuće - rekao nam je velečasni Branimir Budinski.

Foto: Župa Krista Kralja

Kako su ga u prošlosti znali ometati pri blagoslovu kuće, odlučio je ove godine na šaljiv način upozoriti svoje župljane.

Molba je kod mještana Domaslovca izazvala različite reakcije. Većina tekst smatra smiješnim, ali pretjeranim i nepotrebnim u ovom slučaju.

- Moram priznati kako me poruka na letku pomalo i razljutila. Urnebesno je smiješna, istina, i ja sam se smijao, ali mislim da nije u redu da netko dolazi u nečiji dom i još nešto uvjetuje i postavlja svoja pravila. Kad sam je pokazao sumještanima, prvo su mislili da je riječ o nekakvoj mojoj spački. Jedva sam ih uspio uvjeriti da nemam veze s time i da je zaista riječ o službenom letku koji je napisao naš župnik Budinski - izjavio je ogorčeni mještanin Domaslovca.

On je još prije nekog vremena imao mačku koja nije znala moliti, ali znala je, kaže, staviti šape iznad glave. Rekao je da mu je žao što se svojom vještinom nije uspjela pohvaliti župniku.

Dodao je kako je mnogo sumještana skupa s njim ostalo zatečeno, pa i zgroženo tim zahtjevom, a neki sve smatraju čak i tragikomičnim. Neki nisu uopće htjeli komentirati svećenikov uvjet.

Nismo sigurni spadaju li u tu kategoriju i djeca koja još nisu sposobna ostati mirna i moliti se niti što će se dogoditi ako vlasnici odluče ne izbaciti ljubimce koji su nemirni.

Molba svećenika još više začuđuje mještane koji podsjećaju na običaj po kojem se od 2013. godine u zagrebačkome Maksimiru vrši blagoslov kućnih ljubimaca koji je odobrio čak i zagrebački kardinal Josip Bozanić.

Velečasni nakon nekoliko naših upita više nije htio dodatno komentirati svoju objavu na letku smatrajući kako je imao puno pravo napisati to mještanima u Domaslovcu kao upozorenje.     

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message