Obavijesti

News

Ako sad ne napravimo zaokret, ostat ćemo balkanska regija

Ako sad ne napravimo zaokret, ostat ćemo balkanska regija
1

Njavro: Ako Hrvatska sad ne napravi istinski zaokret, zauvijek će u očima Europe ostati balkanska regija

Hrvatski se identitet i blagostanje mogu razvijati jedino ako na svim područjima olakšavamo i nagrađujemo predan i odgovoran rad, poduzetnost i nove ideje uz punu solidarnost. Osobno ću se založiti da se strategija naše zemlje primarno usmjeri na rast i razvoj malog i srednjeg poduzetništva, moderniziranje javne uprave, pravosuđa i mnogo povoljnije financiranje poslovanja.

Proizvodnja prehrambenih proizvoda trebala bi biti jedna od okosnica neovisnosti gospodarstva. Naš trenutni uvoz prehrambenih proizvoda čini nas ranjivim, brojna obiteljska poljoprivredna gospodarstva zatvaraju se uslijed nedostatka mogućnosti distribucije svojih proizvoda i nemogućnosti vraćanja kredita uzetih pod nepovoljnim uvjetima za tu istu proizvodnju.

U 2015. godini deficit u trgovini prehrambenim proizvodima iznosio je skoro milijardu eura. Hrvatska je u prošloj godini izvezla 1,5 milijardu eura prehrambenih proizvoda, a u isto je vrijeme uvezla istih u vrijednosti od 2,5 milijarde eura.

U potpunosti se zalažem za osnivanje Agrarne banke koja bi svojim dubinskim poznavanjem potreba agrarnih tržišta, tehnologija i procesa. Poduzetnicima u poljoprivredi time bi se omogućili ne samo puno povoljniji uvjeti financiranja već i potpuna informatizacija obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava kako bi svojim proizvodima mogli ravnopravno konkurirati i na inozemnim tržištima gdje su oni već prepoznati kao proizvodi vrhunske kvalitete.

Obrazovanjem i informatizacijom poduzetnicima bi bio dostupan konkretan uvid i izlazak na inozemno tržište čime bi se u potpunosti riješio njihov najvažniji problem plasmana viška proizvoda. Važno je smanjiti uvoz i povećati proizvodnju i izvoz naših vlastitih proizvoda.

O reformi obrazovanja

Kao dekan privatne visoke poslovne škole zabrinut sam radi odljeva mozgova naših najboljih studenata na koje ne mogu utjecati. Koliko god se trudili studente motivirati da ostanu u Hrvatskoj, ne postoji državni model poticanje njihovog zapošljavanja i daljnjeg rasta. 

Velike ekonomije počivaju na kvalitetnom visokom obrazovanju mladih i njihovom zadržavanju. Duboko vjerujem da u pripremi mladih za izazove budućnosti mogu pomoći studentske proračunske potpore odnosno vaučeri.

Važno je da za vrijedne i odgovorne studente studiranje i nadalje ostane besplatno, a trošak plaća proračun putem tzv. vaučera. Naše obrazovanje mora biti konkurentno usporedivim europskim sustavima. Uz kvalitetna sveučilišta i programe Hrvatska ima veliku šansu privući studente iz Europe i svijeta.

Primjerice Poljska, u kojoj danas studira 35000 stranih studenata, donijela je državni program s ciljem da taj broj povećaju na 140.000. Kvalitetna sveučilišta mogu dati veliki doprinos gospodarstvu regija i cijele Hrvatske. Tražit ću da se uz državne potpore stotinu izvrsnih kandidata pošalje na doktorske studije na dobra europska i američka sveučilišta i potom planski vrati i uključi u rad hrvatskih sveučilišta i javnih službi.

Hrvatskoj je mjesto među razvijenim članicama EU!

Siguran sam da je Hrvatskoj mjesto među razvijenim državama članicama EU-a. Program HDZ-a predstavlja cjelovito rješenje za izazove pred kojima se Hrvatska nalazi. Učinkovitom provedbom mjera iz programa, uz odlučnu i stručnu vladu koja je sposobna napraviti iskorak prema novom načinu razmišljanja i djelovanja, Hrvatska više neće biti samo država velikih potencijala, već država uspješnih projekata.

Spreman sam na veliki posao koji je pred nama i pozivam vas da mi date svoje povjerenje. Zaokružite broj 8 u drugoj izbornoj jedinici.

Izađite na izbore u nedjelju 11.09.2016. i ispišimo zajedno novu stranicu uspješne hrvatske povijesti.

Vaš dr.sc. Đuro Njavro

Više informacija dostupno je na mojoj web stranici, a pratiti me možete i na facebook stranici.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do  kada više taj strah?'
MAGNITUDA 1.3 PO RICHTERU

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do kada više taj strah?'

Epicentar potresa od 1.3 po Richteru bio četiri kilometra zapadno od Svetog Ivana Zeline

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'
STRAŠNO

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'

Nikad neću zaboraviti izraz lica radiologa koji joj je slikao pluća. Odmah sam znala da nešto nije u redu. Pitala sam doktore hoću li umrijeti. Rekli su mi: 'Ne znamo...'
Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'
KOMENTIRAO PREGOVORE O VEĆINI

Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'

Ponižavanje SDSS-a u političkom životu je i ponižavanje Srba u Hrvatskoj. Segregiranje tih zastupnika jeste segregiranje Srba u Hrvatskoj - tvrdi Pupovac.