Obavijesti

News

Komentari 125

'Ako se ova situacija pogorša, nastavu ćemo održavati online'

'Ako se ova situacija pogorša, nastavu ćemo održavati online'
2

Ako situacija eskalira, primijenit ćemo ono što je potrebno pa i zatvoriti škole, rekao je ministar Beroš. Zbog tih izjava, premijer Andrej Plenković 'pecnuo' je Divjakicu i Beroša te naglasio da takve odluke nema

VIDEO

Nema novih zaraženih, za sad samo 10. Vjerujem da je to upravo zahvaljujući našim mjerama i cijelom sustavu, istaknuo je ministar zdravstva Vili Beroš u četvrtak ujutro uoči sjednice Vlade izrazivši nadu da će ova kriza trajati što kraće i da će toplije vrijeme utjecati na virus.

- Mi smo u drugačijem položaju nego druge zemlje, talijansko gospodarstvo sad trpi enormne gubitke i upravo na ovaj način, sprječavajući širenje bolesti, mi se borimo ustvari i za hrvatsko gospodarstvo - rekao je.

Organizirane zemlje, uključujući i neke svjetske banke, dodao je, razmišljaju i o uvođenju povoljnijih kamata kredita.

- Riječ je o globalnoj ugrozi, Hrvatska tu nije izolirana, ali se borimo da ugroza bude čim manja i da stvar držimo pod kontrolom - istaknuo je Beroš.

Nove mjere imaju spremne, dodao je, ali nema potrebe da ih još aktiviraju i govore o njima.

- Nema potrebe uznemiravati javnost i odgovorno tvrdim da je niz drugih mjera spremno za aktivaciju u onom trenutku kada epidemiološka situacija u Hrvatskoj bude takva da to zahtijeva - rekao je.

U Italiji su zatvorili i sve škole, a ministar poručuje kako je bilo kakva njihova mjera, s obzirom na dramatičnu situaciju u toj zemlji, nama od velike pomoći. Poručuje da se kod nas sigurno neće zatvarati ukoliko epidemiološka situacija ostane ovakva.

- Ako ona eskalira, primijenit ćemo ono što je potrebno pa i zatvoriti škole. Ministrica Divjak je rekla da su osigurali alternativne načine adekvatnog školskog programa putem interaktivne internet nastave. Dakle, razmišljamo čak i o tome ako će biti potrebe - rekao je.

Generalne zabrane javnih okupljanja, istaknuo je, i dalje nema.

- Ukoliko je riječ o događanju na koji dolaze strani državljani iz regija koje su zaražene, tada se apsolutno predlaže veći oprez. No, ukoliko je riječ samo o hrvatskim državljanima, onda ne postoji rizik jer je epidemiološka situacija u Hrvatskoj pod nadzorom. Imamo tri žarišta, većina tih bolesnika su kontakti prvih izoliranih i situacija je jako dobra - rekao je. 

Vozači koji na dnevnoj bazi prelaze granicu potencijalna su opasnost, rekao je, no prema njima se postupa s adekvatnom pozornošću.

- Moraju se javljati epidemiolozima, izdaju im se rješenja o zdravstvenom nadzoru. Nema znakova jače ugroze u tom smislu. Iz sata u sat pratimo situaciju - rekao je naglasivši kako svi ti vozači obavezno moraju imati zaštitnu opremu.

Italija u korona kolapsu: 'Nisu se pažljivo pripremili za ovo'
Italija u korona kolapsu: 'Nisu se pažljivo pripremili za ovo'

Na sjednici je ministar predstavio aktualnosti oko korona virusa.

- Jutros imamo u 95.484 oboljelih, od kojih je 15.054 izvan Kine. 3286 smrtnih je slučajeva, od čega je 271 izvan Kine. U Europi imamo 4370 oboljelih i 114 smrtna slučaja - naveo je ministar Beroš dodavši kako po broju bolesnika u Europi prednjače Italija, Njemačka, Francuska te Španjolska.

Što se tiče Hrvatske, do jučer do 23 sata testirana je 251 osoba, a od toga je 10 zaraženih- tri u Zagrebu, pet u Rijeci, dva u Varaždinu. Postotak zaraženih u odnosu na broj testiranih je, dodao je, 3,98 posto.

- Njihovi kontakti su ubrzo detektirani i stavljeni pod nadzor. Ova epidemiološka slika je obećavajuća jer se radi o samo tri žarišta - rekao je i podsjetio na strogu preporuku zdravstvenim ustanovama da idućih mjesec dana odgode pružanje usluga onima koji dolaze iz zemalja zahvaćenima korona virusom.

Apelirao je na građane koji su bili u Kini, Hong Kongu, Japanu, Singapuru, Južnoj Koreji, Iranu te talijanskim zahvaćenim pokrajinama da ne idu na javna okupljanja.

- Mi činimo sve kako bi se eventualni gubitci smanjili na najmanju moguću mjeru - dodao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Nakon što je u medijima vidio izjave ministra Beroša i ministrice obrazovanja Blaženke Divjak o mogućnosti zatvaranja škola i provođenja online nastave, premijer Andrej Plenković malo ih je 'pecnuo' zbog toga i naglasio kako nema nikakve odluke o tome.

- Pratimo situaciju, sve što poduzimamo je trezveno, razborito, odgovorno, transparentno i informativno i nema nikakvih drugih mjera - poručio je.

Ministar Beroš pojasnio je premijeru kako je to naznačeno samo kao teoretska mogućnost u slučaju progresije kliničke slike.

- Htjeli smo naglasiti da čak i u tim okolnostima imamo rješenja, ali to je daleko od realizacije - rekao je Beroš.

Italija: U 24sata čak 28 mrtvih, oboljela šefica bolnice Bergamo
Italija: U 24sata čak 28 mrtvih, oboljela šefica bolnice Bergamo

Ministar financija Zdravko Marić ponovio je kako je u ovom trenutku zaista teško predvidjeti efekte ove zdravstvene krize.

Prihodi od poreza na dodanu vrijednost i ukupni priohodi u prva dva mjeseca ispunjavaju se očekivanom dinamikom, istaknuo je dodavši kako je u prva dva mjeseca vidljiv porast broja izdanih računa i vrijednosti računa. 

- No kada se fokusiramo samo na zadnji tjedan veljače, tjedan nakon izbijanja, vidljiv je porast broja izdanih računa od 0,6 posto, a vrijednost računa za gotovo devet posto. A efekti se vide u dvije djelatnosti - to su trgovina na malo i veliko, koja bilježi pad broja izdanih računa od 2,4 posto, a vrijednost računa je u porastu za 1,3 posto te djelatnost turizma, koji bilježi smanjenje broja izdanih računa za oko sedam posto, a vrijednost računa oko 10 posto - rekao je.

Ministar turizma Gari Cappelli istaknuo je kako je danas 26.500 turista u Hrvatskoj. 

- Još uvijek smo na razini prošlogodišnjih brojki - rekao je dodavši kako se zadnjih tjedan dana osjeća pad.

- Vrlo važni su prvomajski praznici - rekao je naglasivši kako zadnja dva, tri dana nema novih rezervacija, ali nema ni otkazivanja rezervacija za period od lipnja do rujna.

- Ukoliko dođe do zaustavljanja u idućih 30 dana, mi možemo još uhvatiti neki ritam prošle godine - dodao je.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 125
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...