Obavijesti

News

Komentari 39

Dobivamo novi spomendan: Sjećanje na žrtve komunizma

Dobivamo novi spomendan: Sjećanje na žrtve komunizma
4

Vlada je prihvatila i prijedlog Zakona o sudovima za mladež pa se maloljetnik može ispitati i kod kuće kako bi se izbjegla nelagoda i stres ispitivanja u ustanovama

VIDEO

Premijerka se također pohvalila najnovijim gospodarskim pokazateljima po kojima se polako oporavljamo. Tako je izvoz u travnju porastao za 36 posto u odnosu na isti mjesec lani, dok je od ožujka do travnja ove godine izvoz veći za 46 posto. I industrijska proizvodnja je u godini dana porasla za 2,7 posto a trgovina na malo za 6,7 posto. Turizam je u tom razdoblju porastao za 22 posto, a broj stranih gostiju veći je za 28 posto. 

- Neka tako bude i dalje i neka raste sve što treba rasti - apostrofirala je predsjednica Vlade. 

Novi pregovori s Mađarima

Vlada je također usvojila Prijedlog odluke o davanju suglasnosti za vođenje pregovora Vlade i MOL-a. Naime, Vlada namjerava pozvati Mađare na nove pregovore o izmjeni međudioničarskog ugovora i njegove prve izmjene obrazloživši da Hrvatska strana nije zadovoljna tempom investiranja u INA-u i povećanju imovine te tvrtke. Vlada je prihvatila i prijedlog odluke kojom će se omogućiti raspisivanje koncesijskih natječaja za tri projekta u okviru programa Brijuni Rivijera što se očekuje u drugom tromjesečju ove godine. 

Bačić ima nove projekte

Ministar graditeljstva Branko Bačić je kazao da se projektima predviđa izgraditi 1850 kreveta na najprestižnijim lokacijama u Istri kao i nautičarska luka. 

- Ovime smo omogućili da se prije donošenja prostornog plana može raspisati natječaj, što do sada nije bilo moguće, pa time se usporavao cijeli niz investicija, prije svega greenfield - kazao je Bačić. 

Maloljetnike će ispitivati kod kuće

Prihvaćen je i prijedlog Zakona o sudovima za mladež pa se maloljetnik može ispitati i kod kuće kako bi se izbjegla nelagoda i stres ispitivanja u ustanovama. 

Hrvati dobivaju spomendan

Hrvati će dobiti novi spomendan te će se 23. kolovoza prvi puta obilježiti Spomendan za sve žrtve totalitarnih režima, odnosno žrtva komunizma i fašizma. Odlučeno je to u četvrtak na sjednici Vlade na kojoj se predsjednica Vlade Jadranka Kosor najavila da će se na taj dan položiti vijenci na Oltaru domovine na Medvedgradu. Taj će dan biti radni. 

'Papin posjet - dani za pamćenje'

Kosorica je iskoristila priliku i ususret dolasku pape Benedikta XVI. rekla da je će to biti dani za pamćenje. 

- Posjet Benedikta XVI. doživljavamo kao posjet osvjedočenog prijatelja hrvatskog naroda. I prije 20 godina je Papa imao presudnu ulogu u osamostaljivanju Republike Hrvatske ali i sada kada Hrvatska završava pregovore za ulazak u EU i postaje njena 28 članica. U tome imamo veliku potporu Svete stolice i to nas posebno osnažuje jer se želimo vratiti svojoj kući i sjesti za stol EU - rekla je predsjednica Vlade. 

Zašto se obilježava 23. kolovoz?

Prijedlogom da se obilježava 23. kolovoz provodi se u djelo Rezolucija europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu iz 2009. Njome su svim parlamentima europskih zemalja predlaže da proglase 23. kolovoza danom spomena na žrtve fašizma, nacizma i komunizma u svojim zemljama. Naime tog dana 1939. godine sklopljen je pakt između Hitlera i Staljina, odnosno nacističke Njemačke i komunističkog Sovjetskog saveza o nenapadanju. Istovremeno taj je sporazum obuhvaćao i tajni protokol kojim je izvršena podjela interesnih sfera u nezavisnim zemljama Finskoj, Estoniji, Latviji, Litvi, Poljskoj i Rumunjskoj. Kao posljedica ovog sporazuma navedene zemlje su napali ili Sovjetski savez ili Njemačka i okupirali ih. Jedino je Finska uspjela sačuvati svoju nezavisnost. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 39
VIDEO

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...

Snažan potres kod Slunja, osjetio se diljem Hrvatske: 'Probudilo me, tresla se kuća'
MAGNITUDA 4,3 PO RICHTERU

Snažan potres kod Slunja, osjetio se diljem Hrvatske: 'Probudilo me, tresla se kuća'

''Prilično jako podrhtavanje'', ''Grunulo jako i dobro zatreslo'', ''Probudilo me'' - samo su neki od komentara na aplikaciji za prijavljivanje potresa
Rafalei danas lete po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje
MORH PRIOPĆIO

Rafalei danas lete po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, priopćio je MORH