Obavijesti

News

Komentari 122

Ako tučete ženu kazna je 2000 kn, a ako se seksate 5000 kuna

Ako tučete ženu kazna je 2000 kn, a ako se seksate 5000 kuna
3

HNS-ovci tvrde da je Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira neprihvatljiv i traže njegovo povlačenje iz saborske procedure. Neke odredbe su, kažu, apsurdne

VIDEO

Nakon što su HNS-ovci u ponedjeljak na okruglom stolu obznanili kako se protive donošenju Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, o istoj temi raspravljalo se i dan kasnije na saborskim hodnicima. Na kraju, čini se kako se zakonu protive gotovo svi. Ipak, na sjednici Vlade početkom listopada svi su digli ruke za prijedlog pa i HNS-ovi ministri. Sada je mišljenje HNS-a da je zakon neprihvatljiv i traže njegovo povlačenje iz saborske procedure. Po njima, zakon je apsurdan.

- Ako tučete ženu na javnom mjestu onda to otprilike platite dvije tisuće kuna, a ako se s tom istom ženom seksate na javnom mjestu onda to platite pet tisuća kuna kazne - kaže Boris Blažeković te dodaje da je to samo jedan od detalja, a da zakon u cijelosti djeluje kao ćudoredni, kao zakon o moralu umjesto o javnom redu i miru.

- Neke odredbe, koje su vrlo važne, a odnose se na javni red i mir, trebalo bi staviti u neke druge zakone, a ovaj zakon kao takav uopće ne donijeti - nastavlja Blažeković.

O svemu su, kaže, HNS-ovci diskutirali na Odborima i svi u stranci su suzdržani. Cilj je, smatra, da se ne radi nikakav skandal već da se poboljšaju uvjeti i sloboda građana, ali u određenom kontekstu i okviru reda i mira.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Mislim da bi bilo dobro da se ili brojnim amandmanima to donese, ali toliko bi ih puno trebalo da bi možda bilo bolje da se taj zakon na neki način povuče iz procedure, da odumre - kaže.

Prijedlog je komentirao i nezavisni zastupnik u Klubu SDP-a i predsjednik saborskog Odbora za pravosuđe Josip Kregar.

- Čini mi se da se radi o jednoj zakonskoj inicijativi koja nije dobro promišljena. To je zakon koji paše u jedno drugo vrijeme, a ne u moderno vrijeme i život u realnosti kakav imamo. Zakon nije dobro koncipiran, previše je restriktivan i zadire u ljudska prava - smatra Kregar. Kao najčvršću primjedbu ističe kazne.

- Raspon kazne je vrlo mali. Pritom mislim na 2000 kuna kazne koja bi se dobila za nešto što je uobičajeno, ali ne sasvim prikladno. Na primjer stvaranje buke i slično. Čovjek viče na ulici i odmah mu se može izreći prilično oštra kazna - govori Kregar.

Ipak, njegov Odbor za pravosuđe zakon je pustio u proceduru.

- Očekivali smo da će doživjeti veće izmjene, štoviše da će iz Ministarstva unutarnjih poslova prijeći u nadležnost Ministarstva pravosuđa. Mislimo na jedan drugačiji, nepolicijski kriterij - kaže Kregar. No, to se nije dogodilo. Hoće li možda prijedlog odumrijeti?

- Postoji dosta tihi način da između jednog i drugog čitanja prođe toliko da se zapravo zakon vrati na doradu. To bi bilo dobro - kaže Kregar.

Ministar Ostojić: Zakon donosi Sabor

Pobunu HNS-ovaca na prijedlog zakona komentirao je i sam ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

- Zakon u ovoj državi donosi Sabor. Prema tome, nakon što ga Sabor usvoji, moći će se donijeti odluka o tome tko je takav, ili u izmijenjenom obliku, zakon donio. Ministarstvo unutarnjih poslova je predložilo, Vlada usvojila. Ministarstvo je dosad pokazalo da sluša što kažu saborski zastupnici i odbori. Radi se o prvom čitanju pa ćemo vidjeti jesmo li donijeli pravi zakon - rekao je Ostojić.

Komentirao je i to što su se HNS-ovci pobunili tek četiri mjeseca nakon što je Vlada usvojila zakon.

- Stvar je vrlo jednostavna. Ako nemate drugih tema, onda možete i to staviti na dnevni red - rekao je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 122
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a