Obavijesti

News

Komentari 77

'Ako Vlada neće, mi ćemo povećat plaće za 700 učitelja'

'Ako Vlada neće, mi ćemo povećat plaće za 700 učitelja'
1

Vezano za Pupovca i njegove izjave, Bandić kaže da to treba pustiti premijeru i Pupovcu. "Ne treba se u to previše pačati, odnosno involvirati. Nemojte vjerovati svakoj Pupovčevoj", kaže Bandić

Predsjednik Stranke rada i solidarnosti i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić najavio je u subotu da će, ukoliko Vlada ne prihvati njihov prijedlog za 17-postotno povećanje plaća učitelja i nastavnika, u Zagrebu povećati plaće za 700 učitelja produženog boravka i tjelesnog odgoja u programu Vikendom u sportske dvorane.       

Učiteljima će se time povećati plaća do razine kakvu imaju obrazovani odgajatelji i stručni suradnici u dječjim vrtićima Grada Zagreba, rekao je Bandić na konferenciji za novinare u Stranci.  

Učitelji i nastavnici traže veće plaće, Plenković: Pričat ćemo
Učitelji i nastavnici traže veće plaće, Plenković: Pričat ćemo

"Ukoliko ne bude sluha u resornom Ministarstvu, ukoliko Vlada ne prihvati naš prijedlog koji je "raison d’être" (smisao postojanja) hrvatskog obrazovanja i europskih standarda u koje se kunem, onda ćemo mi to sami napraviti u Gradu Zagrebu. Pa makar na ono na što možemo utjecati ćemo im isplatiti. To će koštati osam milijuna kuna, pa onda bih ja volio vidjeti ministricu neka objasni u zbornici da postoje dvije vrste ljudi, učitelja i nastavnika, jednih koji će primati 17 posto veću plaću, ovih 700 u Zagrebu i onih 67.000 koji će primati manju plaću", istaknuo je Bandić na konferenciji za novinare na temu: "Model Stranke rada i solidarnosti za povećanje plaća u obrazovanju". Podsjetio je kako su u njegovoj stranci 12. kolovoza apelirali da to naprave, ali je prošlo skoro mjesec dana i ništa se dogodilo nije, a nastava počinje u ponedjeljak.  

Bandić je podsjetio kako ih je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak pitala koliko bi iznosilo predloženo povećanje od 17 posto plaća učitelja i nastavnika u osnovnim i srednjim školama te su "kako bi stali na kraj bespotrebnoj polemici, sami potražili tu informaciju".

"U osnovnim školama za plaće zaposlenih se izdvaja 4,7 milijardi kuna bruto. U srednjim školama za plaće zaposlenih se izdvaja 2,6 milijardi kuna bruto. Uz povećanje od 17 posto kako bi plaće bile iste plaćama u Zagrebu trebalo bi izdvojiti dodatnu jednu milijardu i 240 milijuna kuna. To bi značilo da se umjesto dosadašnjih 7,3 milijarde kuna u proračunu Republike Hrvatske za 2020. treba izdvojiti nešto više od 8 milijardi kuna", rekao je Bandić.

Tko se zadnji smije, najslađe se smije

 Upitan je li bio pozvan na koalicijski sastanak u petak i što misli treba li predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac ostati u koaliciji, Bandić odgovara da su "oni uvijek pozvani na sastanak i uvijek netko ode", u petak je to bio zastupnik Vladimir Bilek. "Kad je nešto izuzetno važno, onda se čujem s premijerom (...), uvijek se odazovemo sastanku koji ima glavu i rep", rekao je Bandić. 

 Vezano za Pupovca i njegove izjave, Bandić kaže da to treba pustiti premijeru i Pupovcu. "Ne treba se u to previše pačati, odnosno involvirati. Nemojte vjerovati svakoj Pupovčevoj", poručio je Bandić.

 Upitan za predsjedničku kandidaturu, ponovio je kako će o tome nešto reći koncem rujna i da će to promijeniti sliku i kandidata i sliku inače.

"To što sam rekao, ću i napraviti. Nek' se izredaju ovi koji imaju zavidne karijere, rješenja, reference, koji su karizmatični i  imaju ogroman ugled u javnosti, koji imaju čarobni štapić kao Luka Vidović. Nek' se oni svi izredaju, pa ćemo mi onda doći na kraj. Tko se zadnji smije, najslađe se smije", zaključio je Bandić.   

Pokretanje videa ...