Obavijesti

News

Komentari 148

'Rusija političkom okupacijom Ukrajine želi treći svjetski rat'

'Rusija političkom okupacijom Ukrajine želi treći svjetski rat'
13

Vojni sukob u Ukrajini dovest će do vojnog konflikta u Europi. Svijet nije zaboravio Drugi svjetski rat, a Rusija već hoće početi treći - rekao je Jacenjuk na sjednici

VIDEO

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk rekao je u petak kako Rusija političkom i vojnom okupacijom Ukrajine želi pokrenuti treći svjetski rat, piše CNN. Lokalni mediji istovremeno prenose kako su ruske vojne snage došle na samo kilometar od granice. 

- Vojni sukob u Ukrajini dovest će do vojnog konflikta u Europi. Svijet još nije zaboravio Drugi svjetski rat, a Rusija već hoće početi treći - rekao je Jacenjuk na otvorenom dijelu sjednice vlade. Optužio je Moskvu da se ponaša kao gangster i podržava teroriste. Smatra da Rusija želi poremetiti predsjedničke izbore u Ukrajini koji su 25. svibnja. Još jednom je pozvao Moskvu da se drži dogovora iz Ženeve i uvjeri aktiviste da odlože oružje. 

- Ruska podrška tim teroristima i banditima koji zlostavljaju mirne građane međunarodni je zločin. Zločin protiv čovječnosti - rekao je. Dodao je kao će zadržati mir i stabilnost ako se SAD, EU i cijela međunarodna zajednica nastave biti jedinstvene.

Rusija se i dalje drži svoje priče. Optužili su Washington da je izigrao sporazum iz Ženeve postavljanjem novih zahtjeva Moskvi. Zaprijetili su ukrajinskoj vladi da će odgovarati za protuterorističku akciju na istoku zemlje koju su nazvali 'krvavim zločinom'. 

Barack Obama najavio je iz Seula kako će se najkasnije u petak popodne telefonski čuti s nekoliko europskih državnika i dogovoriti moguće nove sankcije za Rusiju. 

Aktivisti bacili bombu iz auta, među ozlijeđenima i policajac

Sedam ljudi, među kojima je i jedan policajac, ozlijeđeno je u eksploziji na kontrolnoj točki kod Odese, ukrajinske luke na Crnom moru. Svjedoci su rekli kako su bacili bombu iz jurećeg automobila, ali policija nije potvrdila navode. Ranjeni imaju ozljede od šrapnela po nogama, a prevezeni su u bolnicu u Odesi.

Jučer je u Slavjansku ubijeno pet proruskih pobunjenika, a Rusija je na to odgovorila vojnim vježbama uz granicu. Ukrajinci su podignuli nekoliko kontrolnih točaka kako bi spriječili dolazak proruskih aktivista iz moldavske Transdnjestrije. Moskva traži od SAD-a da prisili Kijev da povuče svoje snage iz istočne Ukrajine, piše RIA

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon pozvao je na mir u Ukrajini, istaknuvši da se 'pod svaku cijenu moraju izbjegavati vojne akcije'.

- Sve strane moraju ispuniti svoje obveze sukladno dogovoru iz Ženeve - koji bi trebao omogućiti smirivanje napetosti u ukrajinskoj krizi - kaže čelnik UN-a.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 148
VIDEO

Dirljive slike: Ovo je bebica koju su našli u košu za smeće, drži je doktor po kojem je dobila ime
ČUDO NA SVETOM DUHU

Dirljive slike: Ovo je bebica koju su našli u košu za smeće, drži je doktor po kojem je dobila ime

Iako beba službeno nema ime, dr. Alfirević nam je otkrio kako dječačića zovu Ivan, po doktoru koji ga je zaprimio te noći

Fico je imao višestruke rane, operacija je trajala pet sati; Oglasila se obitelj atentatora
PROPUCAN SLOVAČKI PREMIJER

Fico je imao višestruke rane, operacija je trajala pet sati; Oglasila se obitelj atentatora

Bolnicu Roosevelt u Banskoj Bistrici, u kojoj je smješten premijer Fico, čuvaju jake snage policije...
Četvero mrtvih kod Sinja, dijete se bori za život. Migranti bježali policiji. Otkrili su nove detalje
PREVOZILI MIGRANTE

Četvero mrtvih kod Sinja, dijete se bori za život. Migranti bježali policiji. Otkrili su nove detalje

Četiri osobe su smrtno stradale na mjestu događaja, a ostale osobe koje su se nalazile u vozilu su prevezene na pružanje liječničke pomoći.