News

Komentari 0

Aktivisti: Hitno ugase požar na odlagalištu otpada u Sisku

Aktivisti: Hitno ugase požar na odlagalištu otpada u Sisku

Građanska inicijativa "Siščani ne žele biti Smetliščani" upozorila je da se u srijedu ponovno razbuktao požar na odlagalištu otpada zagrebačke tvrtke Royal Media, koji je buknuo prije 24 dana

Inicijativa je također pozvala nadležne da hitno interveniraju i ugase požar do kraja.

Izražavajući nezadovoljstvo nedovršenim poslom, Građanska inicijativa je ustvrdila je, pozivajući se na stručnjake da nisu odrađene sve potrebne radnje kako bi požar kod Novog Pračna nedaleko Siska u potpunosti bio ugašen.

Aktivisti upozoravaju da cijelo vrijeme u zrak odlaze otrovni plinovi koji nastaju izgaranjem plastike, ali da sisačka javnost nije upoznata s njihovim štetnim utjecajem na zdravlje.

"Zavod za ekologiju pri sisačkom HZJZ-u izdao je nejasno priopćenje o kvaliteti zraka dan nakon prvog požara o tome kako nema opasnosti po zdravlje, ali se savjetuje da se zatvore prozori i ne izlazi bez prijeke potrebe na otvoreno", priopćila je građanska inicijativa.

Ističu da je požarište aktivno sada već skoro mjesec dana. "Život teče dalje, ljudi moraju i prozračivati domove i obavljati svakodnevne poslove na otvorenom, ali o tome što su Siščani i stanovnici okolnih mjesta udisali i udišu možemo samo nagađati jer rezultate mjerenja najopasnijih nusprodukata gorenja plastike nemamo", upozorili su.

Postavili su i pitanje zagađenosti vode, tla i poljoprivrednih plodova u okolici požarišta.

Nadležne institucije pozvali su da hitno interveniraju kako bi se požar do kraja ugasio, a požarište saniralo, uz istragu o uzrocima i odgovornosti za požar.

Najčitaniji članci