Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
51 komentara

Aktivisti neće napustiti zgrade jer je ukrajinska vlada ilegalna

Samo dan nakon što je postignut dogovor, glasnogovornik proruskih separatista rekao je kako ne planiraju napustiti zgrade koje okupiraju dok vlada ne da ostavku

Reuters
Foto: Reuters
51 komentara

Proruski aktivisti u Donjecku neće napustiti zgrade koje su okupirali , najavili su to dan nakon što je postignut dogovor u Ženevi. Njihov glasnogovornik rekao je za BBC da je vlada u Kijevu ilegalna . Neće odustati dok vlada ne da ostavku.

Američki predsjednik Barack Obama oprezno je pozdravio dogovor koji bi trebao smiriti tenzije u Ukrajini. Dogovor je postignut na sastanku u Ženevi. Rekao je kako je SAD i njezini saveznici spremni nametnuti nove sankcije Rusiji ako se situacija ne popravi. Rusija, Ukrajina, SAD i EU dogovorile su se da ilegalne vojne grupe u Ukrajini trebaju napustiti mjesta koja okupiraju.

Dogovorili su i mogućnost oprosta za aktiviste.

Rusija tvrdi da ne potiče separatizam u istočnim i južnim dijelovima zemlje. Proruski aktivisti zauzeli su brojne zgrade u devet gradova. Ne podržavaju Kijev koji naginje Zapadu.

Američki državni tajnik John Kerry rekao je poslije razgovora kako su pregovori bili 'dobar posao', ali je napomenuo kako se riječi trebaju pretvoriti u akciju.

Ipak, samo nekoliko sati kasnije Obama je rekao kako je skeptičan hoće li Rusija održati svoj dio nagodbe.

- Moramo biti spremni da odgovorimo ako se Rusija nastavi miješati - rekao je Obama

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message