Obavijesti

News

Komentari 3

Na strašnoj snimci se čuje glas Meraha i vapaji njegovih žrtava

Na strašnoj snimci se čuje glas Meraha i vapaji njegovih žrtava
1

Pariški ured Al Jazeere je dobio USB-stick sa snimkom ubojstava. Poslan je prošlu srijedu kad je policija opkolila kuću Mohameda Meraha, ubojice iz Toulousea

VIDEO

Televizijska kuća Al Jazeera obavijestila je u utorak da neće emitirati video snimke koje prikazuju ubojstva koje je izveo Mohamed Merah u Toulouseu. Mohamed Merah je ubio učitelja i troje djece, a ubojstva je snimio pomoću kamere koju je objesio oko vrata. 

Ranije je i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy pozvao televizijski kanal da ne prikazuje sadržaj videa. Naime, pariška podružnica Al Jazeere u ponedjeljak je primila USB-stick sa snimkama ubojstava. Poslan je prošlu srijedu iz Toulousea, isti dan kada je policija opkolila Merahovu kuću. 

Zaposlenik Al Jazeere za  Reuters je izjavio da je mreža odlučila kako snimke ne sadrže nikakve informacije koje već nisu poznate javnosti te da bi emitiranjem prekršili svoj etički kodeks. 

Video odlične produkcije, s pjesmama i stihovima iz Kurana

Kako piše francuski 20minutes, istražitelji vjeruju kako snimke nije na Aljazeeru nije poslao sam ubojica, već da je pošiljatelj netko drugi. Izvor iz policije rekao je kako tragaju za mogućim trećim sudionikom. Snimke ubojstava na USB sticku dobila je pariška podružnica katarske satelitske televizije. 

Prema informacijama Al Jazeere, video pod nazivom 'Al-Qa'ida napada Francusku' traje 25 minuta. 

- Video je vrlo, vrlo dobro produciran. Nije neki mutni film. Montaža je profesionalna s pjesmama između dijelova - rekao je pravosudni izvor. 

Šef dopisništva Aljazeere u Parizu, Zied Tarrouche, za BFM TV rekao je kako je pogledao video te da prikazuje sva ubojstva, prenosi 20minutes.

- Mogu se vidjeti napadi u Toulouseu i Montaubanu. Čuje se glas ubojice, ali i vapaji žrtava. Bilo mi je užasno gledati - rekao je Tarrouche te dodao kako video sadrži mješavinu vjerskih pjesama i stihova iz Kurana. 

Rekao je i kako je USB stick na adresu redakcije došao u ponedjeljak s pismom datiranim na 21.  ožujka. Otkrio je kako u pismu stoji da su napadi izvedeni u ime Al'Qa-ide, a pisano je na francuskom s puno pravopisnih pogrešaka. Smatra da je neobično što je pisano na francuskom jeziku, jer su poruke Al-Qa'ide obično na arapskom. 

Merah je bio doušnik obavještajaca?

Kontroverze oko ubojice iz Toulousea ne prestaju, a posljednju je potaknuo bivši šef francuskih obavještajaca Yves Bonnet koji je za La Depece rekao kako postoji mogćnost da je Merah davao infomacije francuskoj obavještajnoj službi, piše RT

- Bio je poznat u DCRI-ju jer je imao suradnika među domaćim agentima, a kad to imate, to baš i nije bezazleno - rekao je Bonnet. 

Navode je oštro opovrgnuo aktualni šef obavještajaca Bernard Squarcini no rekao je kako je jedan od agenata Meraha ispitivao u studenom 2011. jer su htjeli objašnjenje za njegovo putovanje u Afganistan. 


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...