News

Komentari 0

Aladrović: Prijedlog za manji PDV kao otvorena tema na stolu

Aladrović: Prijedlog za manji PDV kao otvorena tema na stolu

Naravno da možemo razgovarati o svim modalitetima, da trebamo gledati što rade i komplementarne i nama konkurentske zemlje u tom kontekstu, rekao je ministar

Mjere za očuvanje radnih mjesta definitivno ostaju na snazi, rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović za HRT nakon što su danas na sjednici Vlade predstavljene nove epidemiološke mjere.

POGLEDAJTE VIDEO 

Više detalja o kompenzacijskim mjerama će, kaže ministar, biti poznato nakon sutrašnjeg sastanka s različitim dijelovima poslodavačkih asocijacija. 

- Ali definitivno ono što ostaje na snazi su mjere za očuvanje radnih mjesta. Tu idemo sa stimulacijom između 2000 i 4000 kuna po zaposlenom, također idemo i u smjeru omogućavanja novih COVID-kredita, dakle nove tranše, nove alokacije koju smo osigurali kako bi prebrodili tu kratkoročnu i srednjoročnu likvidnost, ali naravno da smo svjesni da će ove udruge tražiti i određena obeštećenja od strane RH, dakle, od strane Vlade, te smo tu spremni razgovarati o tome. Naravno, očekujemo da s druge strane budu svjesni fiskalnih ograničenja i ograničenja koje imamo unutar javnih financija - rekao je Aladrović i dodao kako je poprilično siguran da će naći rješenje koje će zadovoljiti sve strane.

Za prijedlog poduzetnika o smanjenju PDV-a kaže da je porezna politika nešto kompleksnija od samo diferencirane stope PDV-a za pojedinu djelatnost. 

- To je jedan smjer koji smo mi do sada izbjegavali i koji do sada nismo smatrali da je oportun za cijelu ekonomiju. Naravno da možemo razgovarati o svim modalitetima, da trebamo gledati što rade i komplementarne i nama konkurentske zemlje u tom kontekstu. Kao jedna otvorena tema na stolu - da, ali definitivno ne možemo sada reći da je to nešto što je prihvatljivo - rekao je Aladrović.

Što se Covid-kredita tiče, rekao je i da će realizacija biti puno brža nego u proteklom vremenu.

Aladrović je rekao da će sigurno najviše razgovarati o fiksnim troškovima koji poslodavcima nastaju bez obzira obavljali oni djelatnost ili ne.

Komentirajući prijedloge oporbe rekao je da su oni s razlogom oporba te da svojim prijedlozima nisu uspjeli uvjeriti biračko tijelo da nešto mogu učiniti.

- Stoga sigurno ne bih njihove prijedloge uzimao kao nešto ozbiljno. Razgovarat ćemo s udrugama, njih smatramo partnerima u ovim razgovorima i tako partnerski ćemo se i odnositi - poručio je Aladrović.

Najčitaniji članci