Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
13 komentara

Aleksić: 'Banke duguju 15 mlrd kuna koje su nepošteno stekle'

Zastupnik Snage izvijestio je o odluci Vrhovnog suda prema kojoj nema zastare potraživanja preplaćenih kamata iz kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima na temelju kolektivne sudske presude

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
13 komentara

Vrhovni sud odlučio je da nema zastare potraživanja preplaćenih kamata iz kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima na temelju pravomoćne kolektivne sudske presude u "slučaju franak", što znači da banke hrvatskim građanima duguju 15 milijardi kuna nepošteno stečenog novca.  

Poručili su to u četvrtak u Saboru zastupnik Snage Goran Aleksić te odvjetnica Nicole Kwiatkowski dodavši kako "to znači da svi dužnici s valutnom klauzulom u "švicarcima" mogu sa sigurnošću računati da će dobiti svoje preplaćene kamate ako tuže banku". 

- Trenutno ima oko 4000 takvih tužbi, a potencijalno ih može biti i 200.000. Banke hrvatskim građanima duguju 15 milijardi kuna nepošteno stečenog novca; 10 milijardi temeljem valutne klauzule i pet milijardi preplaćenih kamata. Taj novac će banke morati vratiti i  u Saboru ću se boriti da se to riješi zakonom - rekao je Aleksić istaknuvši kako je na današnji dan presretan. 

To znači da sada svi dužnici, pojasnio je, i oni koji nisu konvertirali kredite u "švicarcima", kao i oni koji su kredite otplatili prije konverzije, mogu sa sigurnošću tužiti i dobiti sve preplaćene kamate i pripadajuće zatezne kamate.

Nadalje, po ovoj presudi niti jedan tužbeni zahtjev iz tužbi za vraćanje preplaćenih kamata podignutih sve do 13. lipnja 2019. neće biti u zastari.  

Udruga Franak sada čeka presudu Visokog trgovačkog suda koji treba odlučiti o nepoštenosti valutne klauzule. 

- Ako Visoki trgovački sud odluči da je valutna klauzula u "švicarcima" bila nepošteno ugovorena, to znači da će svih 120.000 dužnika imati širom otvorena vrata da dobiju kompletnu razliku tečaja i preplaćenih kamata u svoje ruke, zajedno sa zateznim kamatama jer nema zastare tih potraživanja - istaknuo je Aleksić.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message