Obavijesti

News

Komentari 23

'Alujević je bio obaviješten o obdukciji, a ona je obavljena sukladno pravilima struke!‘

'Alujević je bio obaviješten o obdukciji, a ona je obavljena sukladno pravilima struke!‘

Iz KBC-a Split tvrde da je liječnica obdukciju Vladimira Matijanića obavila 06. kolovoza, o čemu je prethodno obavijestila Voditelja Odjela za sudsku medicinu i Pročelnika zavoda za patologiju, sudsku medicinu i citologiju

Antonio Alujević, šef Odjela za sudsku medicinu KBC-a Split tvrdi kako je šokiran jer je obdukcija Vladimira Matijanića obavljena u subotu, van radnog vremena, u kasnim popodnevnim satima oko 18 sati.

Tvrdi i da je obdukciju obavila bolnička patologinja koja nije ovlaštena ni školovana za uzimanje uzoraka za toksikologiju, a kamoli za njihovo interpretiranje. 

Odmah je reagirao i splitski KBC. Reakciju potpisuje prof. prim. dr. sc. Šimun Anđelinović, predstojnik Kliničkog zavoda za patologiju, sudsku medicinu i citologiju splitskog KBC-a za kojeg Alujević tvrdi da nije bio obaviješten o obdukciji.

Šef sudske medicine šokiran: Obdukciju Matijanića obavila patologinja koja nije ovlaštena!
Šef sudske medicine šokiran: Obdukciju Matijanića obavila patologinja koja nije ovlaštena!

- Ovlaštena liječnica specijalist patolog, koja je i ovlašteni mrtvozornik grada Splita, je u sklopu mrtvozorničke službe 05. kolovoza 2022. u 16,11 sati zaprimila poziv na službeni mrtvozornički mobitel kojim je obaviještena da je g. Vladimir Matijanić preminuo na adresi u Splitu.

Odlučila je da je za utvrđivanje točnog uzroka smrti potrebna obdukcija.

Prema Pravilniku o mrtvozorstvu s obdukcijom i utvrđivanjem uzroka smrti obdukcija se mora napraviti što prije, osobito jer se radilo o Covid pozitivnom pacijentu.

Liječnica je obdukciju obavila 06. kolovoza 2022., o čemu je prethodno obavijestila Voditelja Odjela za sudsku medicinu i Pročelnika zavoda za patologiju, sudsku medicinu i citologiju.

Ahmetović: Matijanić je žrtva beskrupuloznosti pojedinaca
Ahmetović: Matijanić je žrtva beskrupuloznosti pojedinaca

Obdukcija je napravljena kao mrtvozornička obdukcija i ista je obavljena sukladno svim pravilima struke.

Držimo potrebnim napomenuti i kako će se temeljem naloga Općinskog državnog odvjetništva Split tkiva uzeta prilikom obdukcije dostaviti centru za forenzična ispitivanja Ivan Vučetić na daljnja vještačenja, dok će se tkiva organa dodatno histološki analizirati te će se nakon svih provedenih analiza dati konačni uzrok smrti - piše u očitovanju iz KBC-a Split.