Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Odbor sam povukao amandman za Dan antifašističke borbe...

Branko Bačić (HDZ) izvijestio da će se o Zakonu o blagdanima glasati 14. studenog. Ne želi odgovarati na hipotetska pitanja hoće li biti sankcija za HDZ-ove zastupnika, koji će glasati protiv vladinog prijedloga.

Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
42 komentara

Odbor za ratne veterane, nakon što ga Vlada odbije, bit će povučen, dogovoreno je na Klubu HDZ-a. Izvijestio je predsjednik kluba HDZ-a Branko Bačić. Amandmanom HDZ-a, koji će Vlada prihvatiti, modificira se spomendan Dan donošenja Rezolucije o odcjepljenju Međimurja od mađarske države i on će se ubuduće zvati Dan donošenja Rezolucije o pripojenju Međimurja. 

Upitan o izjavama HDZ-ovog Steve Culeja uoči saborske rasprave nije jasno kazao da odustaje od inicijative o ukidanju Dana antifašističke borbe kao državnog praznika i neradnog dana, Bačić je odgovorio:

- Gospodin Stevo Culej, koliko sam shvatio, želi da se izmijeni naziv neradnog dana koji obilježavamo 18. studenog. Da ne piše da je to dan kada spominjemo sve žrtve u Domovinskom ratu, nego da piše žrtava velikosrpske agresije. Mi smo na Klubu ostali pri stavu koji je Vlada predložila i na tome ćemo inzistirati - kazao je Bačić.

Sabor počeo s glasovanjem, oporba zatražila stanke ZAKON O BLAGDANIMA 'Kako ste mjerili emocije i gdje, unutar HDZ-a ili kod građana?'

Iako se nije mogao zaključiti da će odustati od amandmana, predsjednik Kluba HDZ-a je uzvratio:

- Glasat će se 14. studenog, a do tada ćemo još razgovarati - rekao je.

Bačić je izvijestio i da je Josip Đakić jasno rekao kako je došlo do prijedloga.

- Dogovorili smo se da će on i članovi podržati zakon. Na Klubu je bio eksplicitan. Do 14. studenog još ima vremena. Stav Kluba je da se podrži zakon i odluka stranke, koja se jasno odredila prema ovom zakonu - rekao je.

Pozvao je da se pričeka glasovanje, kako bi se vidjelo kako će Culej glasati, a na pitanje hoće li biti sankcija uzvratio je da ne može odgovarati na hipotetska pitanja.  

Prokomentirao je i prijedlog Odbora za ratne veterane. 

- Očito je dio članova, vanjskih članova odbora, predložio izmjenu zakona. Mi smo u HDZ-u jasno rekli što mislimo i na koji način pristupamo 22. lipnju, kao danu pobjede nad fašizmom. I pri tome ostajemo. Prijedlog zakona harmoniziran je s izvorišnim osnovama Ustava, u kojima je predsjednik Franjo Tuđman jasno napisao da su temelji državne suverenosti Republike Hrvatske u odlukama ZAVNOH-a, nasuprot uspostavi Nezavisne Države Hrvatske, te u događanjima u Domovinskom ratu. I na tome je nastao prijedlog ovog zakona - poručio je Bačić.

Napominje da je to politički stav i program HDZ-a napominje.

- Oni koji to ne razumiju, očito ne shvaćaju izvorišne osnove Ustava ni program HDZ-a. Prema tome, Klub zastupnika HDZ-a, a poslijepodne i Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a, još će jednom osnažiti tu politiku. Očekujemo od svakog člana, posebno dužnosnika, a posebno zastupnika iz redova HDZ-a da doktrinu doktora Franje Tuđmana i program HDZ-a provode u onim odlukama kada stranka to na svojim tijelima zahtijeva. I očekujemo od svakog dužnosnika provedbu - kazao je.

Osvrnuo se i na objavu Davora Ive Stiera (HDZ) na Facebooku, koji je napisao da bi "bilo krivo šutjeti i dozvoliti nekima da zlonamjerno manipuliraju s imenom Franje Tuđmana kako bi pod krinkom antifašizma rehabilitirali jugoslavensku komunističku diktaturu".

- Razgovarao sam s Davorom obavio. Davor nije pod time mislio ni na koga iz HDZ-a, nego se neki drugi na političkoj sceni u Hrvatskoj pozivaju na Tuđmana kada im odgovara - kazao je.

Na pitanje je li mislio na premijera Andreja Plenkovića, Bačić odgovara: "To pitajte Davora Ivu Stiera."

I dok Zlatko Hasanbegović najavljuje da će predložiti amandman o ukidanju Dana antifašističke borbe. Bačića ne interesira kakav će on amandman predložiti.

- Takvi političari krajnjeg političkog spektra, ako hoćete desnice, me apsolutno ne interesiraju, niti stav Zlatka Hasanbegovića - rekao je Bačić. 

Đakić još treba razmišljati, Culej se boji samo dragog Boga

Nakon sjednice kluba Josip Đakić (HDZ) samo je kratko poručio: "Još ćemo razmišljati i razgovarati, pitat ćemo kolege na Odboru pa ćemo odlučiti". Na pitanje hoće li povući amandman Stevo Culej (HDZ) još ništa ne zna.

- Na Klubu je bila rasprava o tome, ali za mene još nije završena. Moj stav je jasan. Hrvatska još nije dovoljno sazrela država u kojoj bi cijela nacija mogla slaviti određeni datum. Dok pola naroda jaduje, pola će blagovati - ponovio je.

Upitan zašto mu je tek sada počeo smetati 22. lipnja kao blagdan, uzvratio je:

- Otkud vi znate što mi je smetalo, što nije. Izjašnjavam se sada zato što sam sada u Saboru, a tko nas je do sada pitao i tko nas uopće išta pita - kazao je.

Boji li se sankcija u stranci, poručuje:

- U životu se bojim jedino dragog Boga i suda moje obitelji i moga naroda. Nisam spreman izaći iz stranke. Ja sam ušao sam u tu stranku i ja ću odlučiti hoću li, kada ću i kako ću izaći - poručio je Culej.

Na pitanje što ako ga izbace, uzvratio je "Od volje im k'o Šokcu post".

Upitan hoće li glasati za vladin prijedlog Zakona o blagdanima, samo je kratko poručio: "To ćemo vidjeti". 

Odbor zaključio da povlači vlastiti amandman

Joško Klisković na Twitteru je objavio upravo pristigli zaključak Odbora za ratne veterane Hrvatskog sabora da povlači vlastiti amandman...

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message