Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
30 komentara

Američki brod ispalio hice upozorenja prema iranskom

Iranski brod došao je na 137 metara od američkog patrolnog broda USS Thunderbolt, a njegova posada nije odgovarala na radio poruke pa su američki vojnici ispalili upozoravajuće svjetleće rakete

U.S. President Donald Trump gives a public speech in front of the Warsaw Uprising Monument at Krasinski Square, in Warsaw, Poland
Foto: KACPER PEMPEL
30 komentara

Američki patrolni brod u utorak je ispalio upozoravajuće hice prema iranskom plovilu koje mu se previše približilo tijekom vojne vježbe u Arapskom zaljevu, a istog je dana predsjednik SAD-a Donald Trump poručio Teheranu da će biti suočen s "velikim, velikim problemima" ne bude li se pridržavao potpisanog sporazuma o nuklearnom naoružanju.

Iranski brod došao je na 137 metara od američkog patrolnog broda USS Thunderbolt, a njegova posada nije odgovarala na radio poruke pa su američki vojnici ispalili upozoravajuće svjetleće rakete i slali zvučne signale za opasnost, objavili su američki vojni izvori.

Kad nije bilo odgovora s iranskog plovila, Thunderbolt je ispalio upozoravajuće hice, nakon kojih se iranski brod zaustavio.

"Kretanje iranskog plovila nije bilo u skladu s međunarodno priznatim "pravilima puta" niti u skladu s međunarodnom morskom praksom, čime se pojavila mogućnost sudara", objavila je američka mornarica u priopćenju.

Prema izvješću iranske agencije ISNA-e, američki brod je prilazio području u kojem su se nalazila dva iranska patrolna čamca te ispalio dva hica. Djelovanje američkog broda u priopćenju je nazvano "neprofesionalnim i provokativnim" činom. U iranskoj verziji tijeka događaja, njihovi su brodovi nastavili ploviti i ignorirali su Amerikance, a "američki je brod uskoro napustio područje." 

Istog dana, govoreći na skupu u Youngstownu, američki predsjednik Donald Trump upozorio je iranske vlasti da se drže sporazuma o nuklearnom naoružanju, jer će u suprotnom biti suočneni s "velikim, velikim problemima".

"To vam mogu obećati. Vjerujte mi. Pomislili biste da će reći 'hvala vam Sjedinjene Države. Stvarno vas puno volimo.' Umjesto toga, oni su se okuražili. To se neće još dugo događati", poručio je Trump s govornice u Youngstownu u saveznoj državi Ohio. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message