Obavijesti

News

Komentari 31

Američki brod locirao je signal: Dolazi li s nestale podmornice?

Američki brod locirao je signal: Dolazi li s nestale podmornice?
11

Navodno je i posada jednog zrakoplova američke mornarice uočila toplinsku mrlju metalnog objekta na dubini od 70 metara i na udaljenosti 290 kilometara od obale Puerto Madryna

VIDEO

Američka ratna mornarica priopćila je kako je jedan njezin brod u utorak navečer pomoću sonara locirao signal koji bi mogao dolaziti od nestale argentinske podmornice, piše Daily Mail.

Navodno je i posada jednog zrakoplova američke mornarice uočila toplinsku mrlju metalnog objekta na dubini od 70 metara i na udaljenosti 290 kilometara od obale Puerto Madryna, javlja Clarin.com.

A woman looks at signs in support of the missing crew members of the ARA San Juan submarine in Mar del Plata

Podsjetimo, podmornica je prošlog tjedna krenula iz podmorničke baze Tierra del Fuego na jugu zemlje, a u svoju matičnu luku Mar de Plata trebala je stići u nedjelju. Međutim, posljednji je put viđena u srijedu, nekoliko stotina kilometara od Patagonijske obale, otprilike na polovici puta do svojeg cilja. Od tada joj se gubi svaki trag. U ponedjeljak je primljeno nekoliko radijskih poruka, no ispostavilo se da one nisu povezane s izgubljenom podmornicom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
A man stands in front of signs in support of the missing crew members of the ARA San Juan submarine in Mar del Plata

U potragu su uključeni deseci brodova te zrakoplovi iz nekoliko zemalja. Potragu otežava činjenica da su mora istočno od Patagonije vrlo valovita i nemirna jer su to područja na kojima gotovo neprestano bjesne oluje. Uz to, morsko dno u prosjeku je na tom području vrlo duboko, najčešće više od 200 metara što dodatno otežava potragu.

Navy crew work aboard the ARA Sarandi destroyer before leaving to take part in the search for the ARA San Juan submarine missing at sea at the Argentine Naval Base in Mar del Plata


Nekoliko je scenarija što se moglo dogoditi s podmornicom. Prvi je mogućnost katastrofalnog kvara koji je prouzročio potpuni raspad sistema i eksploziju plovila. Drugi je mogućnost da su podmornici otkazali sustavi te da je ostala plutati na površini mora potpuno “nijema”, odnosno bez ikakve komunikacije. To bi bila najbolja varijanta. Treći je da je možda pala na dno, kao što se prije sedamnaest godina dogodilo ruskoj podmornici Kursk. U tom slučaju posada je u izrazito teškoj situaciji. Prema najgorem mogućem scenariju pada na dno, zaliha kisika bila bi im dostatna za dva dana. Najizglednija opcija govori da bi im zaliha kisika bila dovoljna za sedam dana. Upravo do danas.

Obitelji članova posade su očajne. Svakoga dana iščekuju vijesti u bazi mornarice, a poziv na molitvu za spas uputio je iz Vatikana i Papa.

A woman stands next to drawings with messages in support of the 44 crew members of the missing at sea ARA San Juan submarine placed on a wall at the entrance of an Argentine naval base in Mar del Plata
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović