News

Komentari 3

Američki dužnosnik Blinken pozvao je Izrael i Palestinu na prekid 'spirale nasilja'

Američki dužnosnik Blinken pozvao je Izrael i Palestinu na prekid 'spirale nasilja'

U pozivu upućenom izraelskom ministru vanjskih poslova Blinken je "opetovao čvrstu potporu" Sjedinjenih Država "izraelskoj sigurnosti i osudio nedavna raketiranja iz Gaze"

Američki državni tajnik Antony Blinken je u telefonskom razgovoru u srijedu pozvao izraelske i palestinske čelnike da "zaustave spiralu nasilja", nakon eskalacije zadnjih tjedana.

U odvojenom telefonskom razgovoru s predsjednikom Palestinske samouprave Mahmudom Abasom i s izraelskim ministrom vanjskih poslova Yairom Lapidom, istaknuo je da je "važno da Palestinci i Izraelci nastoje zaustaviti spiralu nasilja", navodi se u priopćenju State Departmenta.

Usto je pozvao obje strane da se "suzdrže od svakog postupka ili izjave koji bi mogli potaknuti napetost", pa i na Platou džamija u istočnom Jeruzalemu, trećem svetom mjestu islama i najsvetijem mjestu za židove koji ga zovu Brdo hrama.

Državni tajnik je u razgovoru s jordanskim kolegom Aymaneom al-Safaijem u ponedjeljak istaknuo "važnost očuvanja povijesnog statusa quo" na tom mjestu o čijem održavanju brine Jordan, a pristup njemu kontrolira židovska država.

U pozivu upućenom izraelskom ministru vanjskih poslova Blinken je "opetovao čvrstu potporu" Sjedinjenih Država "izraelskoj sigurnosti i osudio nedavna raketiranja iz Gaze".

U razgovoru s palestinskim predsjednikom je istaknuo da se "SAD konkretno zauzima za poboljšanje životnog standarda palestinskog naroda".

Kod obojice čelnika se zauzeo za "mirno rješenje s dvjema državama" koje će živjeti jedna pokraj druge, unatoč zastoju u mirovnom procesu.

Izraelske zračne snage su u utorak, prvi put nakon tri mjeseca, izvele zračne udare na Pojas Gaze, uzvraćajući na raketiranje iz palestinske enklave.

Napadi se događaju u prilikama neprestane napetosti između Izraelaca i Palestinaca koja se pogoršala nakon četiriju napada u Izraelu između 22. ožujka i 7. travnja, u kojima je poginulo 14 ljudi.

Izraelska vojska je nakon tih napada izvela nekoliko operacija na Zapadnoj obali, u kojima je bilo mrtvih, napose u dijelovima iz kojih su počinitelji napada na Izrael. 

Zapadna obala je palestinski teritorij koji je Izrael okupirao 1967.

Više od 150 Palestinaca je ranjeno u sukobima s izraelskim snagama u petak i u nedjelju na Platou džamija, u vrijeme židovske svetkovine Pashe i muslimanskog mjeseca posta ramazana.