News

Komentari 6

Američki predsjednik Biden pozdravlja primirje, obećao i humanitarnu pomoć Gazi

Američki predsjednik Biden pozdravlja primirje, obećao i humanitarnu pomoć Gazi

Američki predsjednik Joe Biden pozdravio je primirje sklopljeno između Izraealaca i Palestinaca uz posredovanje Egipta, kojim je nakon 11 dana žestokih borbi prekinut sukob između izraelskih vojnih postrojbi i Hamasa

Američki predsjednik Joe Biden pozdravio je primirje sklopljeno između Izraealaca i Palestinaca uz posredovanje Egipta, kojim je nakon 11 dana žestokih borbi prekinut sukob između izraelskih vojnih postrojbi i Hamasa.

Biden je obećao da će Sjedinjene Američke Države, u suradnji s Ujedinjenm narodima i drugim međunarodnim dionicima, stanovnicima Gaze dostaviti humanitarnu pomoć te sudjelovati u obnovi tog područja.

Američki predsjednik je istaknuo da će pomoć u obnovi biti provedena u suradnji s palestinskim vlastima, a ne s Hamasom, kojeg SAD označavaju terorističkom organizacijom. Umjerena palestinska struja vlada samo na dijelovima okupirane Zapadne obale, dok Hamas kontrolira veći dio teritorija u pojasu Gaze.

"Učinit ćemo to u punoj suradnji s palestinskim vlastima, ali ne s Hamasom, i to na takav način kojim nećemo dopustiti Hamasu da jednostavno obnovi svoju zalihu oružja", izjavio je Biden koji je zbog stava da se Izrael ima pravo braniti od Hamasovih raketnih napada i načina na koji je vodio pregovore o prekidu vatre došao na udar kritike i među članovima Demokratske stranke.

Biden je na kritike odgovorio riječima da Palestinci zaslužuju živjeti u miru i sigurnosti, baš kao i Izraelci.

"Moja administracija će nastaviti tihu, neumoljivu diplomaciju prema tom cilju. Vjerujem da imamo pravu priliku doći do napretka i posvećen sam radu za to", rekao je Biden.

Najčitaniji članci