News

Komentari 41

Amerika u panici, sad su im s istoka došli i stršljeni ubojice

Amerika u panici, sad su im s istoka došli i stršljeni ubojice

Azijski divovski stršljenovi godišnje u Japanu ubiju oko 50 ljudi. Sada su po prvi puta došli na američko tlo. Stručnjaci tvrde da su veliki oko pet centimetara te izgledaju poput čudovišta iz crtanih filmova

Amerikanci ne samo da se boje uboda strašnih, azijskih stršljena koji su se po prvi puta u povijesti pojavili kod njih, već strepe i kako će im oni opustošiti populaciju pčela koja je ionako u opadanju.

Ova takozvana "čudovišta" imaju velike žuto - narančaste glave s istaknutim očima i crno - žutim prugastim trbuhom. Susan Cobey, uzgajivačica pčela sa Sveučilišta u Washingtonu odmah je zaključila da izgledaju poput čudovišnih insekata iz crtanih filmova. Iako su obično veliki između 3,8 i 5 centimetara, ovi koji sada haraju Amerikom još su malo veći od 5 centimetara. U Japanu godišnje ubiju oko 50 ljudi.

Stršljeni su se po prvi puta u SAD uputili u prosincu. Uočeni su i na dvije lokacije u Britanskoj Kolumbiji u Kanadi. Znanstvenici tvrde da im životni ciklus započinje u travnju. Matica se tada budi iz hibernacije te izviđa mjesta u kojima će izgraditi podzemna gnijezda i razviti kolonije. Najubojitiji su pak od kraja ljeta do rane jeseni kad pustoše populaciju pčela. Samo nekoliko stršljenova u samo par sati može uništiti cijelu košnicu, tvrde znanstvenici. Napominju i da stršljeni ne idu namjerno napadati ljude, ali ako se nađu u blizini čovjeka, od njihovog ih uboda ne može zaštiti ni pčelarsko odijelo jer im je žalac duplo dulji od pčelinjeg. 

Prilikom uboda izlučuju neurotoksine, a struka tvrdi da čak i netko tko nije alergičan na ubod insekata, može umrijeti. Dužnosnici države Washington postavljaju im zamke i prate situaciju kako bi ublažili štetu. 

Najčitaniji članci