Obavijesti

News

Komentari 2

Amerikanci uvjereni da Rusija potiče val prosvjeda u Čileu

Amerikanci uvjereni da Rusija potiče val prosvjeda u Čileu
5

Imamo naznake ruske aktivnosti u podržavanju ovog negativnog smjera rasprave, rekao je neimenovani dužnosnik State Departmenta. Čileanski dužnosnici za sada nisu komentirali te ocjene

VIDEO

State Department SAD-a je u četvrtak upozorio da je vidi naznake ruskog "utjecaja" u posljednjim nemirima u Čileu gdje su dva tjedna prosvjeda i nereda uzdrmali vladu predsjednika Sebastiana Pinere.

Viši dužnosnik State Departmenta je rekao kako postoje "jasne naznake" da određeni ljudi koriste nemire u Čileu, izazvane nejednakošću i rastom cijene života, i zlorabe ih manipulirajući društvenim mrežama.

Protest against Chile

- Imamo naznake ruske aktivnosti u podržavanju ovog negativnog smjera rasprave - rekao je neimenovani dužnosnik, po agenciji Reuters.

Čileanski dužnosnici za sada nisu komentirali te ocjene. Rusija je ranije rekla da se ne miješa u unutarnja pitanja drugih zemalja.

Bijela kuća je ranije u izjavi prenijela da predsjednik SAD-a Donald Trump "osuđuje strana nastojanja da se potkopaju čileanske institucije, demokracija ili društvo".

Dužnosnik State Departmenta je rekao da strano uplitanje nije jedini pokretač nasilja u kojem su paljeni autobusi i zgrade, podzemna željeznica Santiaga zatvorena a veliki dijelovi grada povremeno blokirani.

No dodao je da je Rusija nastojala "poticati podjele, sukobe i sveukupno ometa odgovornu demokratsku raspravu".

Protests against Chile

Glavni grad i druge velike gradove Čilea već dva tjedna potresaju neredi čiji je okidač bilo podizanje cijena karata u metrou. Naknadno su se na meti prosvjednika našli i visoki troškovi života i nejednakost, te ekonomski model, u kojem su zdravstvo i obrazovanje gotovo potpuno privatizirani.

Tijekom listopada je u neredima i prosvjedima protiv nejednakosti i Pinerine vlade desnog centra ubijeno najmanje 18 ljudi, 7.000 je uhićeno, a čileanska poduzeća izgubila su oko 1.4 milijarde dolara. Sustav metroa u glavnom gradu oštećen je za 400 milijuna dolara.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"