Obavijesti

News

Komentari 30

Analitičar Vidaković o pljački u Ini: Neki su uhićeni i što sad? Ovo je kolaps upravljanja

Analitičar Vidaković o pljački u Ini: Neki su uhićeni i što sad? Ovo je kolaps upravljanja

Ako vam je upravljanje fokusirano na političku reorganizaciju, onda ne možete imati upravljanje fokusirano na ostvarivanje dobiti, kaže analitičar Neven Vidaković

Financijski analitičar Neven Vidaković u Novom danu N1 televizije komentirao je pljačku Ine koja je oštećena za milijardu kuna te poručio da smo i ranije imali velike akcije i uhićenja koja nisu završila osudama. 

Pokretanje videa ...

- Neki ljudi su uhićeni i što sad? Ništa. Mi tih uhićenja imamo koliko hoćete, koliko je ministara uhićeno… Bio je Agrokor – je li bio proces, je li netko osuđen – nije. Tako i ovo, neko uhićenje koje će, gledajući povijest takvih procesa, rezultirati ničim, to je zabava za 15 minuta - smatra Vidaković.

VIDEO Ovo je rekao ministar Filipović o megapljački INE: 'Vidimo da sustav funkcionira'
VIDEO Ovo je rekao ministar Filipović o megapljački INE: 'Vidimo da sustav funkcionira'

Poručuje da svaka tvrtka ima hijerarhijsku ljestvicu i da ima dokument koji se zove sistematizacija radnih mjesta gdje je definirano tko što radi i koliki su limiti.

- Ako je to bilo spušteno na izrazito nisku razinu, onda to nitko nije zamijetio jer problem je u tome po kojoj je cijeni Ina trećoj strani prodavala plin - rekao je.

Kaže da treba istražiti jesu li prikazivane lažne cijene, a osvrnuo se i na izjave da su niske cijene bile poslovna politika Ine.

- Dolazimo do pitanja vlasnika koji imenuje Nadzorni odbor, upravu, nije adekvatno vodio poduzeće na prikladan način i rekao kao vlasnik, a vlasnik je država – mi želimo da se ostvari x dobit da bi dobili y dividendi. To se zove budžetiranje i onda se to piramidalno spušta prema dolje gdje ide optimizacija po svim sektorima - poručio je.

Dodaje da se tako vraćamo na priču da će nam biti dobro ako prodamo Inu.

Kako se branio direktor Škugor: 'Nisam kriv! Tako se radi u Ini!'
Kako se branio direktor Škugor: 'Nisam kriv! Tako se radi u Ini!'

- To je kolaps upravljanja. Ako vam je upravljanje fokusirano na političku reorganizaciju, onda ne možete imati upravljanje fokusirano na ostvarivanje dobiti - rekao je i dodao da se zbog takvog upravljanja i dogodi da državno poduzeće posluje loše, a onda dođe privatni vlasnik koji uz male promjene napravi profitabilno poduzeće.

 -Ako smo fokusirani na to da imamo političku polugu za svoje kadrove u državnom poduzeću, onda naravno da nismo fokusirani da poduzeće ostvaruje što veću dobit - rekao je. 

- Sve je odlično rekao, da sam na tom mjestu ne bih rekao ništa drugačije. Naredio je sve što se može, da se revidiraju kompletno poslovni procesi. Ništa bolje i ništa više nije mogao reći - rekao je o Filipovićevoj najavi izvanredne revizije.