Obavijesti

News

Komentari 321

VIDEO Ovo je rekao ministar Filipović o megapljački INE: 'Vidimo da sustav funkcionira'

VIDEO Ovo je rekao ministar Filipović o megapljački INE: 'Vidimo da sustav funkcionira'

Malverzacije s plinom napravile su štetu veću od milijardu kuna u Ini, a uhićena petorka je u istražnom zatvoru. Zbog velike plinske pljačke Davor Filipović, koji je bio u Nadzornom odboru Ine, tražio je hitan sastanak

VIDEO

Ministar gospodarstva Davor Filipović sazvao je za danas sastanak s upravom INA-e kako bi dobio očitovanje o cijelom slučaju velike plinske pljačke, čime je šteta za INA-u više od milijardu kuna. 

POGLEDAJTE VIDEO

- Čestitao bih Ministarstvu financija i svim njihovim službama, policiji, DORH-u i svima onima koji su bili uključeni u razotkrivanje ove afere - istaknuo je uoči sastanka. 

Onima koji su ovih dana tražili i njegovu odgovornost obzirom da je sjedio u Nadzornom odboru INA-e uputio je poruku.

- Moram vas razočarati, ja sam bio četiri mjeseca član NO-a, sporni ugovor s tvrtkom OMS potpisan je dva mjeseca prije nego sam imenovan u NO INA-e, a sve ovo se događalo od sredine 2020. godine. Poznato je tko je tada bio predsjednik NO, članovi, tko je bio predjednik Uprave, kao i članovi - rekao je.

Otkrivena vjerojatno najveća pljačka u Hrvatskoj, a ministar Filipović nam uživa u vikendu
Otkrivena vjerojatno najveća pljačka u Hrvatskoj, a ministar Filipović nam uživa u vikendu

Naglasio je kako on nije podržao usvajanje zapisnika sa sjednice Nadzornog odbora gdje su usvajani planovi za poslovanje INA-e 2022. godinu jer nije sudjelovao u tim odlukama.

- Na današnjem sastanku, osim detaljnog obrazloženja, zatražit ću i izvanrednu reviziju plinskog poslovanja za 2020., 2021. i dio 2022. - rekao je ministar i dodao da je važno da revizija analizira sve ugovore INA-e, nabavne cijene, uvjete. Kaže i da treba napraviti reviziju internih kontrola.

Uhićeni u najvećoj pljački ostaju u zatvoru, Filipović s upravom Ine sazvao hitan sastanak
Uhićeni u najvećoj pljački ostaju u zatvoru, Filipović s upravom Ine sazvao hitan  sastanak

Na pitanje je li se čuo s predsjednikom Uprave INA-e ovog vikenda prije sastanka, Filipović je istaknuo kako se čuo s hrvatskim članovima Uprave i NO-a te tražio i sazivanje izvanredne sjednice NO-a koja će biti u srijedu.

- Moram istaknuti kako je reakcijom službi Porezne uprave razotkrivena ova afera, blokirana je imovina. Vidimo da sustav funkcionira - rekao je na pitanje je li Vlada dobila kakva upozorenja iz Plinare istočne Slavonije o ekstra profitu u ovom biznisu.

Naime, N1 je objavio kako je iz Plinare istočne Slavonije Vlada upozorena na sporne visoke zarade u preprodaji plina, ali, da navodno nitko nije reagirao.

Na ponovno pitanje jesu li imali informacije da se bilo što nelogično događa i upozorenja iz Plinare istočne Slavonije, Filipović je istaknuo kako on osobno nije imao nikakva saznanja o ovome. 

- Ugovor je, ponavljam, potpisan dva mjeseca prije mog dolaska, netko je tada trebao odobriti to i eventualno ga nadzirati, iako, moram istaknuti da se tu radi o četvrtoj razini odlučivanja u INA-i. Prema tome, Uprava INA-e mora dati jako puno odgovora - rekao je dodavši kako se nije čuo niti s bivšim ministrom Tomislavom Ćorićem.

- Ne želim biti njegov odvjetnik, ali nije on mogao znati što se događa na četvrtoj razini upravljanja - rekao je.

Sastanak je, javlja N1, završio samo 45 minuta kasnije, a predstavnici INA-e nakon razgovora s Filipovićem nisu dali izjave.

Slučaj će u 11 sati komentirati u Ministarstvu financija i resorni ministar Marko Primorac uz šefa Ureda za sprječavanje pranja novca Antu Biluša i ravnatelja Porezne uprave Božidara Kutlešu.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 321
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Jedna od najvećih grabljivica se pojavila u Plitvičkim jezerima. Nisu je vidjeli preko 70 godina
POGLEDAJTE VIDEO

Jedna od najvećih grabljivica se pojavila u Plitvičkim jezerima. Nisu je vidjeli preko 70 godina

U Nacionalnom parku Plitvička jezera, nakon više desetljeća, krajem travnja primijećen je suri orao. Ptica je strogo zaštićena i kritički ugrožena
Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao