News

Komentari 41

'Analizirali smo razdjelnike za toplinu, doći će do promjena'

'Analizirali smo razdjelnike za toplinu, doći će do promjena'

Novinare je zanimalo što je s pitanjem razdjelnika toplinske energije, a ministar gospodarstva je odgovorio da bi za 10-tak dana trebala biti dovršena analiza

Ministar gospodarstva Tomislav Panenić kazao je u srijedu kako vladin zaključak kojim počinje procedura ukidanja pečata pokazuje da Vlada „ne samo da je donijela Nacionalni program reformi nego ga i provodi“.

U izjavi za novinare nakon sjednice Vlade, Panenić je istaknuo da se s reformama započelo baš u njegovom resoru, prvo smanjenjem pritiska inspekcija na gospodarstvo.

"Danas je pokrenuta procedura za još jednu mjeru, ukidanje pečata za privatni sektor, za koju se nadam da će biti vrlo brzo donesena. Očekujem da će već do kraja lipnja svi akti potrebni za to biti doneseni. To je opsežna procedura, trebaju se promijeniti brojni zakoni i podzakonski akti, ali bilo je bitno donijeti jasnu političku odluku iza koje stoji Vlada da se to mijenja", ustvrdio je.

Pojasnio je i da će u prijelaznom razdoblju, dok se ne pripreme sve zakonske izmjene i ne stupe na snagu, pečati još biti u upotrebi, odnosno da će ga poduzetnici koji u tom razdoblju pokrenu novu tvrtku, još uvijek morati izrađivati.

Današnja se odluka Vlade odnosi na sve pečate, ali Panenić je kazao da je kod tijela državne uprave ovo pitanje kompliciranije te se mora provesti analiza, jer postoje poslovi kod kojih je korištenje pečata obvezno, primjerice kod međunarodnog poslovanja, pa bi se ti slučajevi izdvojili kao iznimke.

Na upit novinara bi li ta odluka mogla dovesti do krivotvorenja dokumenata koji su se do sada potvrđivali pečatom, Panenić je kazao da misli da to nije sigurnosno pitanje. „Izražavam sumnju da su i do sada svi pečati bili ispravni. Danas tehnički nije teško izraditi pečat i ne smatram da je to sigurnosno pitanje. Osim tri zemlje u EU, sve ostale su ih ukinule i to dokazuje da pravna nesigurnosti ne postoji“, rekao je.

Analiza učinaka ugradnje razdjelnika za 10-tak dana

Novinare je zanimalo i što je s pitanjem razdjelnika toplinske energije, a ministar gospodarstva je odgovorio da bi za 10-tak dana trebala biti dovršena analiza učinaka uvođenja razdjelnika.

"Prema prvim rezultatima koji su mi već prezentirani, doći će do ozbiljnih promjena“, najavio je.

Upitan, pak, je li Most ostao sam u ideji reforme javne uprave, obzirom da joj se protive i HDZ i SDP, ali i predsjednica Republike, Panenić je kazao da će ta odluka biti donesena zajednički, nakon provedbe kvalitetne analize.

„Most postupa po programu koji je donio. Mislim da nema ništa sporno u tome da se napravi jedna kvalitetna analiza i na temelju nje donese zajednička odluka. Ova Vlada će donijeti zajedničku odluku, a naravno da su pozvani svi da daju svoj doprinos u analizi stanja i preporuke o budućem ustroju“, odgovorio je Panenić.

 Dodao je i da, kao bivši čelnik jedne lokalne samouprave, smatra da sigurno ima prostora za unapređenje. "Moj je osobni stav da je objedinjavanje određenih funkcija nužno da bi manje jedinice uopće mogle nastaviti funkcionirati. Kao stanovnik lokalne samouprave i želim da ja i moja obitelj imamo sve privilegije kvalitetnog života koje lokalne samouprave mogu osigurati. Ako to ne mogu osigurati onda je nužno za jedan normalan život, smatram da nije potrebno da se uopće raspravlja da li neka općina ili grad treba postojati", zaključio je.

Najčitaniji članci