Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
28 komentara

Breivik je planirao oteti bivšu premijerku i odrubiti joj glavu

Prijašnja tri dana suđenja Breivik je sud 'pozdravljao' desničarskim pozdravom, a obitelji žrtava napada u Oslu protivile su se načinom na koji je dolazio na sud

AFP/PXL
Foto: AFP/PXL
28 komentara

Anders Breivik je objasnio na sudu kako njegov manifest nije potpuno točan, jer ga je napisao još 2009. godine, a nekoliko detalja je u njega još dodao. Priznao je kako je još s 19 godina počeo razmišljati o napadima sličnima onom kojeg je prošle godine izveo u Oslu. Napad u Oslu je počeo planirati još 2006. godine. Planirao je još napasti kraljevsku palaču i redakciju lokalnih novina, ali ga je bilo "strah" kako bi u blizini moglo biti civila koji bi stradali.

Nije želio da u njegovim napadima stradaju civili ni kraljevska obitelj. Breivik je dodao kako je konstrukciju zgrada koje je planirao napasti počeo promatrati tjednima prije napada kako bi utvrdio slabost konstrukcije. Ubojica je rekao kako je sve isplanirao kao samoubilački napad. Osim toga, mirno je ispričao i da je namjeravao postaviti još nekoliko bombi u Oslu, ali ih nije uspio na vrijeme izraditi.

Monstrum je u sudnici priznao kako je planirao zarobiti bivši norvešku premijerku Gro Harlem Brundtland i odrubiti joj glavu.

- Odrubljivanje glave sam namjeravao snimiti i video objaviti na Youtubeu - rekao je Breivik te dodao kako je odrubljivanje glave stari europski način kazne.

Masovnom ubojici Andersu Breiviku u četvrtak je nastavljeno suđenje, a prilikom ulaska u sudnicu nije dignuo desnu šaku u zrak. Prijašnja tri dana Breivik je sud 'pozdravljao' desničarskim pozdravom, a obitelji žrtava napada u Oslu protivile su se načinom na koji je dolazio na sud. Tužiteljstvo se fokusiralo u četvrtak na dva napada, onaj u centru Osla te napad na otoku Utoyi. Razmatrat će okolnosti napada, javlja Sky News.

Breivik je inače priznao napade, ali je negirao kaznenu odgovornost za njih. U njegovim napadima prošlog ljeta poginulo je 77 ljudi. Suđenje mu je počelo u ponedjeljak u Oslu, a tužiteljstvo je satima raspravljalo o njegovim izjavama da pripada europskoj terorističkoj organizaciji. 

Između ostalog je Breivik spomenuo i kako je 2002. godine otputovao u London, gdje je postao suosnivač militantne skupine "Vitezovi templari". 

U manifestu kojeg je objavio opisao je svoju ekstremnu ideologiju, a ondje spominje i svog "engleskog učitelja". Ipak, nakon što ga je tužiteljstvo pitalo o ostalim članovima militantne skupine kojoj pripada odbio je odgovarati na pitanja.

Breivikovu "ljubavnicu" deportirali iz Norveške

Bild piše kako je Njemica koja tvrdi da je Breivikova ljubavnica u Oslo doputovala prije početka suđenja. Odsjela je u hotelu, a cilj joj je bio vidjeti Breivika. Na dan kada je počelo suđenje pokušala je ući u sudnicu, ali ju je uhitila policija. Provela je noć u pritvoru, a već sljedeće jutro su je deportirali iz Norveške. Policija je na njezinom mobitelu našla Breivikove fotografije. Navodno mu je i pisala pisma. Netko je Breiviku iz Njemačke slao i novac no ne zna se da mu je novac slala navodna ljubavnica ili netko drugi. Njemačka policija je izvijestila kako žena živi na području Stuttgarta te kako im je poznata otprije. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message