Obavijesti

News

Komentari 6

Andrej Plenković i Morawiecki o migrantskoj krizi: To je pokušaj destabilizacije Poljske i Litve

Andrej Plenković i Morawiecki o  migrantskoj krizi: To je pokušaj destabilizacije Poljske i Litve

Predsjednik Vlade Andrej Plenković ugostio je u utorak poljskog premijera Mateusza Morawieckog u Banskim Dvorima. Nakon službenog sastanka obratio se javnosti

VIDEO

Poljaci i Hrvati su dva prijateljska naroda, puno poveznica kao dva slavenska naroda u povijesnom smislu, političkom, gospodarskom i kulturnom smislu, i svaki ovakav susret prigoda je da vidimo kako unaprijediti i našu gospodarsku suradnju, trgovinska razmjena je na razini od 1,2 milijarde eura, a isto tako izrazito smo zadovoljni da je i ove godine, u ovoj COVID krizi, više, i to dosta više od milijun Poljaka posjetilo Hrvatsku tijekom turističke sezone, rekao je Plenković, prenosi HRT.

Zahvalio je Morawieckom na snažnoj podršci Poljske za članstvo Hrvatske u Schengenskom prostoru.

Rekao je da su razmotrili i druge teme od zajedničkog interesa, a to je prije svega sigurnosno stanje na istoku i jugoistoku Europe.

- Poljska je suočena s organiziranim priljevom nezakonitih migranata iz Bjelorusije, rekao je Plenković, dodavši da se radi o orkestriranom pokušaju destabilizacije Poljske, ali i Litve i Latvije.

Morawiecki je rekao kako su razgovarali o prijetnjama sigurnosti i tome kako ih riješiti.

Morawiecki: 'Migrantska kriza najgori pokušaj destabilizacije Europe od hladnoga rata'
Morawiecki: 'Migrantska kriza najgori pokušaj destabilizacije Europe od hladnoga rata'

- Svi dobro znamo što znači migrantska kriza i svjestan sam da i vi to dobro znate. Međutim, htio bih samo istaknuti da ovo što se trenutno događa na poljsko-bjeloruskoj granici nije jedna obična kriza, nije samo kriza, nego da je riječ o korištenju stvarnih ljudi kao svojevrsnog alata za izazivanje destabilizacije na našem, ali ne samo na našem teritoriju - rekao je Morawiecki.

Morawiecki je također rekao kako mu je Plenković uoči dolaska na konferenciju pokazao tragove rata, koji zapravo i nije bio tako davno. Poručio je da to također trebamo imati na umu kada se govori o porastu različitih destabilizacijskih procesa, bilo na prostoru bivše Jugoslavije, ili u širem smislu na Balkanu, te da režimi poput bjeloruskog potiču takva djelovanja i dalje od svojih granica.

Ocijenio je da imamo posla s prijetnjama stabilnosti, demokraciji, miru, razvoju.

- Vidimo što se događa gleda pritisaka na bjelorusko-poljskoj granici, na bjelorusko-litavskoj granici, vidimo kako se energenti iskorištavaju od strane Rusije za pritisak na Ukrajinu, Moldaviju, pa čak i na neke druge zemlje iz ove regije - rekao je Morawiecki.

Kao jednu od prijetnji istaknuo je i dezinformacijsku kampanju koja treba naštetiti stabilizaciji te europskom jedinstvu i viziji razvoja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca