Obavijesti

News

Komentari 19

Andrej Plenković: Idemo u dokapitalizaciju HEP-a

Andrej Plenković: Idemo u dokapitalizaciju HEP-a

Najprije se ide s 400 milijuna eura dioničarskog zajma, a potom s još 500 milijuna eura koji se odnosi na dokapitalizaciju, rekao je

VIDEO

Premijer Andrej Plenković  u emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada“ je rekao da sutra na sjednici Vlade ide odluka o dokapitalizaciji, odnosno davanju dioničarskog zajma HEP-u.

- Predviđa se cijeli kalendar dokapitalizacije - izjavio je Plenković.

- Najprije se ide s 400 milijuna eura dioničarskog zajma, a potom s još 500 milijuna eura koji se odnosi na dokapitalizaciju. Cijeli se proces vodi uz komunikaciju s Europskom komisijom - dodao je.

- Poruka koja je jasna – HEP kao glavna nacionalna energetska kompanija ostat će i dalje snažna, stabilna, u 100 postotnom državnom vlasništvu. Bez ikakve privatizacije - naglasio je.

'Lani smo ostvarili gospodarski rast od 6.3 posto'

Dodao je kako Vlada već dosta dugo regulira i cijenu plina te struje za građane i za sve institucije te gospodarske subjekte.

 

- To je bio državni intervencionizam u trenutku kad je gospodarstvu mogla pomoći jedino država. Intervencija je bila sveobuhvatna, snažna i pravovremena. Efekti toga su da danas imamo najveći mogući broj zaposlenih i najmanji broj nezaposlenih. Uspjeli smo u 2022. ostvariti gospodarski rast od 6.3 posto - rekao je.

Plenković poručio: Kontinuirano pomažemo Ukrajini. I mi smo u Hrvatskoj iskusili agresiju
Plenković poručio: Kontinuirano pomažemo Ukrajini. I mi smo  u Hrvatskoj iskusili agresiju

Potvrdio je da građani i poduzetnici mogu biti sigurni da će Vlada i dalje pomagati. Mjere za plin su godinu dana, mjere za struju do 30. rujna, a nakon toga će se procijeniti situacija.

'Krizu moramo proći svi skupa, a ne da neki nemaju ništa a da drugi zarađuju puno'

Na pitanje može li Vlada učiniti nešto da se snize i cijene prehrambenih proizvoda odgovorio je: "Mi smo po mom dubokom uvjerenju učinili sve. Plin, struja, naftni derivati... Cilj mene kao premijera je bio u prvom redu da opskrba energentima ni u jednom trenutku ne dođe u pitanje te da cijena energenata bude priuštiva svima". 

Upitao je ima li prostora da u lancu proizvođača, trgovine - da se nešto učini u smislu društvene odgovornosti "da ne gledaju samo na vlastitu dobit". 

Radnici Petrokemije poručuju: Plenkoviću, lupi šakom o stol i prekini ovu sramotu i agoniju!
Radnici Petrokemije poručuju: Plenkoviću, lupi šakom o stol i prekini ovu sramotu i agoniju!

- Moja politika je socijalna uključivost. Hoću da kroz krizu prođemo svi skupa, a ne da neki nemaju ništa a da drugi zarađuju puno. Zato očekujemo od svih da se ponašaju odgovorno i da pri formiranju cijena uzmu u obzir kontekst krize u kojoj živimo - rekao je Plenković. 

'Plaće u zdravstvenom sektoru rasle su više nego ikad'

Komentirao je i najavu štrajka pet krovnih liječničkih udruga i njihov zahtjev da ih primi na razgovor. 

Kazao je kako su plaće posebno u zdravstvenom sektoru rasle više nego ikad, te najavio da će provjeriti sve plaće u zdravstvu i nastaviti razgovor i tražiti rješenja.

- Od 2016. osnovica plaća je narasla za trideset i nešto posto uz različite druge dodatke. Plaće u zdravstvu su rasle više nego ikad. Zatražit ću od kolega da malo provjeri. Razumijem da postoje različite kategorije plaća u zdravstvenom sustavu. Zato ministar ima zadatak razgovarati sa svim dionicima u zdravstvu i vidjeti kako se što može unaprijediti, kazao je. 

Podsjetio je da su prošli tjedan u Saboru donesena dva zakona iz domene zdravstva koja su dio zdravstvene reforme, a koja vodi računa i o plaćama. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...
VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.