Obavijesti

News

Komentari 17

Andrej Plenković o ponudi sindikatima: Ono što je na stolu je itekako dobro i pozitivno

Andrej Plenković o ponudi sindikatima: Ono što je na stolu je itekako dobro i pozitivno

Nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a izjavu za medije dao je predsjednik Vlade Andrej Plenković

VIDEO

Istaknuo je o kojim su temama razgovarali na Predsjedništvu, poput rasta za prvo tromjesečje od 2,6 %, snižavanju inflacije šesti mjesec zaredom, izvijestili su o aktivnostima vezano za zakon kojim se mijenjaju pojedini porezni zakoni i o aktivnostima na terenu, javlja N1.

POGLEDAJTE VIDEO: Andrej Plenković o ponudi sindikatima

Pokretanje videa...

andrej plenković nakon sjednice predsjedništva o sindikatima i ostalo 03:02

Razgovarali su i o sastanku s predstavnicima sindikata kojima su ponovili prijedlog povećanja plaća kojom bi bilo obuhvaćeno preko 219.000 ljudi.

Kad je riječ o cijenama goriva kaže da su cijene itekako povoljnije u Hrvatskoj nego u ostatku EU-a.

Projektni zadatak: Za Plenkija su 'frankensteinovski' prekrojili Hrvatsku radi 1. izborne jedinice
Projektni zadatak: Za Plenkija su 'frankensteinovski' prekrojili Hrvatsku radi 1. izborne jedinice

Ističe i kako HDZ u sedmoj godini mandata ima veliku podršku i tvrdi da je njegova stranka i dalje predvodnik reformskih procesa u krizama.

Komentirao je štrajk pravosudnih djelatnika.

- Ovaj prijedlog koji smo danas dogovorili sa sindikatima javnih i državnih službi je itekako dobar. Pokrit će najveći broj onih o kojima je riječ u okviru službenika u pravosuđu. Mislim da je ono što je na stolu itekako dobro. Smatram da je ovo što smo danas dogovorili itekako dobro i pozitivno - rekao je.

O izbornim jedinicama: 'Meni je bitno da donesemo zakon do 30. rujna'

Komentirao je promjene izbornih jedinica i kritike stručnjaka.

- Što se tiče današnjeg sastanka, htjeli smo saslušati čelnike katedri iz Zagreba, Splita, Osijeka i Rijeke. Mi smo čuli njih, oni su čuli nas. Mi smo rastumačili da je naše čitanje odluke Ustavnoga suda koji se dotaknuo Zakona o izbornim jedinicama – dakle, Ustavni sud nije ukinuo Zakon o izboru zastupnika u Hrvatski sabor. Profesorica Barić je dobro dijagnosticirala da Ustavni sud nije doveo u pitanje temelju stvar o kojoj danas razgovaramo – a to je da se 140 zastupnika bira u 10 izbornih jedinica po njih 14. Taj dio je tu. Naše čitanje je, ako Ustavni sud nije dirao ono što je srž ove teme, onda smo vidjeli – želite da jednak broj birača bira jednak broj zastupnika. Prema Popisu stanovništva iz 2021. – u 9 od 10 izbornih jedinca smo ispod 5% razlike - rekao je.

Građani nezadovoljni smjerom u kojem ide država: Milanović i dalje najpozitivniji, HDZ na vrhu
Građani nezadovoljni smjerom u kojem ide država: Milanović i dalje najpozitivniji, HDZ na vrhu

- Ovo je jedna odluka Ustavnog suda koju poštujemo i gdje smo predložili da se uđe u okviru onoga što je Ustavni sud rekao. Kada bismo išli u veliku reformu izbornog sustava, onda to podrazumijeva puno širu raspravu, sudjelovanje eksperata, konzultacije, itd. Ovdje radimo ono što je minimalna intervencija – to se vidi jer ako vam 75% birača ostaje tamo gdje su bili do sada, ako je isti broj izbornih jedinca, ako ste ispravili anomalije, onda smo ono što je bilo bitno riješili - kaže Plenković.

- Meni je kao predsjedniku Vlade članice EU-a puno važnije da donesemo zakon do 30. rujna, a ne da budemo zemlja u kojoj nećemo imati zakon po kojem bi znali u kakvim izbornim jedinicama biramo zastupnike za idući saziv Sabora - rekao je.

'Omogućili smo našim građanima da imaju najjeftinije cijene naftnih derivata u EU'

Dotaknuo se i cijene energenata.

- Mislim da su promjene koje su danas nastupile minimalne. Ukupno se radi o 6,3 centa. Ono što smo napravili je da smo malo podigli marginu marži za trgovce naftnim derivatima. Još uvijek su cijene u Hrvatskoj toliko jeftine da mi je jedan gospodin danas poslao poruku – Situacija je u Hrvatskoj cijena benzina 1,32 – u Austriji 2,099 – 70 centi razlike, Isto vozilo isti benzin. Mi smo omogućili našim građanima da imaju najjeftinije cijene naftnih derivata u EU - kaže premijer.

Plenković, ministri i sindikati se sastali: 'Raste plaća za 219.000 službenika, isti regres svima'
Plenković, ministri i sindikati se sastali: 'Raste plaća za 219.000 službenika, isti regres svima'

Ponovno se govori o izbornim jedinicama. Stručnjaci kažu da je problem što je sve otišlo u javnu raspravu bez obrazloženja. No Plenković odgovara: “Da ne uvažavamo stručnjake, ne bi se sastali”.

- Prigovor o tome da se radi o gerrymanderingu kojim se pogoduje HDZ-u ne stoji. Ako radimo minimalne intervencije, onda su one minimalne i točka. Da smo išli u veliku reformu izbornoga sustava, sasvim bi drugim putem išli. Ali realno, mi nemamo vremena za to. Neka dobra praksa koju imate u Vijeću Europe i u preporukama Venecijanske komisije, Ustavni sud nije slučajno odabrao da ukine zakon sa 30. rujna jer bi krajnji ustavni rok za održavanje izbora za zastupnike u Saboru iduće godine bio negdje 22. ili 23. rujna – 60 dana od dana konstituiranja postojećeg Sabora. Onda su rekli ok, to je maksimalni rok i dali su nam stanku da pripremimo minimalnu izmjenu. Mi smo zato to poslali u javno savjetovanje. Da želimo nešto zbrzati, ne bismo išli u javno savjetovanje. To nije poanta niti je ovaj prijedlog pristran - zaključio je Plenković.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.