Obavijesti

News

Komentari 0

Andrej Plenković: Zakon o osobnoj asistenciji na snagu će stupiti sredinom iduće godine

Andrej Plenković: Zakon o osobnoj asistenciji na snagu će stupiti sredinom iduće godine

Premijer je sudjelovao na svečanoj sjednici Povjerenstva Vlade za osobe s invaliditetom koja se održava u povodu nadolazećeg Međunarodnog dana osoba s invaliditetom

VIDEO

Premijer Andrej Plenković najavio je u četvrtak kako će se od siječnja povećati naknade iz Zakona o rodiljnim potporama za dopust za njegu djeteta sa smetnjama u razvoju, dok će Zakon o osobnoj asistenciji na snagu stupiti sredinom 2023., a Zakon o inkluzivnom dodatku u siječnju 2024.

"Imamo trokorak. Razgovarali smo o fiskalnim učincima ovih zakona, oni nisu mali, međutim postigli smo dogovor s ministarstvima i našli način kako da se i financijski prate njihove odredbe", rekao je Plenković.

Premijer je u četvrtak sudjelovao na svečanoj sjednici Povjerenstva Vlade za osobe s invaliditetom koja se održava u povodu nadolazećeg Međunarodnog dana osoba s invaliditetom.

U uvodnom govoru naveo je kako prema najnovijim podacima iz rujna, u Hrvatskoj živi 624.000 osoba s invaliditetom, što je čak 16 posto ukupnog hrvatskog stanovništva, od čega su 56,7 posto muškarci i 43,3 posto žene.

Premijer Plenković u Sisku obišao radilišta Regionalnog centra i obnove Katedrale
Premijer Plenković u Sisku obišao radilišta Regionalnog centra i obnove Katedrale

"Riječ je o velikoj skupini naših sugrađana i pitanje unaprjeđenja njihova položaja, prava i niza politika nameće se kao jedno od prioritetnih i Vlade i društva u cjelini", rekao je Plenković, podsjetivši na sve što je Vlada dosad učinila po tom pitanju u sklopu reforme sustava socijalne skrbi.

Premijer je, između ostalog, najavio kako će idući tjedan na sjednici Vlade biti Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama koji će na snagu stupiti u siječnju 2023. godine. Time će se povećati naknada za dopust za njegu djeteta s težim smetnjama u razvoju do navršene osme godine života sa 70 posto na 125 posto proračunske osnovice mjesečno, odnosno s 2328 na 4157 kuna.

Također je rekao kako će Zakon o osobnoj asistenciji danas simbolično biti pušten u javno savjetovanje, dok će na snagu stupiti 1. srpnja 2023. godine.

Najavio je i kako je Zakon o inkluzivnom dodatku u završnoj fazi. Riječ o kompleksnom zakonu koji će na jednom objediniti sve naknade. Premijer je najavio kako je politički cilj Vlade da se taj zakon izglasa u drugoj polovici 2023., a stupi na snagu u siječnju 2024. godine.

Piletić: Sa 150 milijuna kuna za osobnu asistenciju doći ćemo na milijardu

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić nakon sjednice najavio je kako se veće satnice za asistente očekuju s novim ugovorima početkom 2023.

"Nakon svega što je ova Vlada napravila, kad se donesu ovi zakoni, a sada su poznati i rokovi, mi smo napravili epohalan iskorak i u osiguranju pružanja dostupnosti socijalnih usluga, ali isto i povećanju materijalnih prava osoba s invaliditetom", naveo je.

Ako uzmemo u obzir da danas prosječno godišnje na usluge osobne asistencije trošimo 150 milijuna kuna, a da predviđamo već za drugu polovicu 2023. 460 milijuna kuna, a onda od 2024. milijardu - mislim da to dovoljno govori o ozbiljnosti ovoga projekta, dodao je ministar.

Grmoja: 'Mi smo prisegnuli na hrvatski Ustav, a ne na Plenkovićevu briselsku karijeru'
Grmoja: 'Mi smo prisegnuli na hrvatski Ustav, a ne na Plenkovićevu briselsku karijeru'

Udruga obitelji djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom Sjena planira prosvjed zbog nedonošenja Zakona o osobnim asistentima i Zakona o inkluzivnom dodatku do kraja godine, a Piletić je podsjetio kako zakoni idu te su definirani.

"Oni su jedni od rijetkih koji ne vjeruju s obzirom na to da su i u Povjerenstvo uključene zaista gotovo sve skupine udruga koje se bave osobama s invaliditetom. Razumijem njihove razloge zbog kojih organiziraju takve aktivnosti, ali to njihovo nevjerovanje ne znači da zakon neće biti donesen i da neće imati pravo na sve usluge", poručio je.

Mirić: U 2022. napravljen velik iskorak za osobe s invaliditetom

Predsjednica Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske Marica Mirić rekla je kako oni ne idu u prosvjed jer je jako teško donijeti te zakone, ali i zato što Hrvatska od 2015. kontinuirano ulaže napor u tu problematiku.

Mirić je također izrazila zadovoljstvo što je u 2022. napravljen velik iskorak za osobe s invaliditetom, posebno u vidu ukidanja imovinskog i dohodovnog cenzusa, tako da zaposlene osobe s invaliditetom.

U idućoj godini očekuje nove natječaje i europske omotnice, ali i da se riješi pitanje što bolje pristupačnosti, građevinske, komunikacijske, orijentacijske, kao i mobilnosti za osobe s invaliditetom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Jedna od najvećih grabljivica se pojavila u Plitvičkim jezerima. Nisu je vidjeli preko 70 godina
POGLEDAJTE VIDEO

Jedna od najvećih grabljivica se pojavila u Plitvičkim jezerima. Nisu je vidjeli preko 70 godina

U Nacionalnom parku Plitvička jezera, nakon više desetljeća, krajem travnja primijećen je suri orao. Ptica je strogo zaštićena i kritički ugrožena

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao
Za superluksuznu rusku jahtu Royal Romance stigle 4 ponude: Pravi vlasnik i dalje se skriva...
NA VEZU JE U TROGIRU

Za superluksuznu rusku jahtu Royal Romance stigle 4 ponude: Pravi vlasnik i dalje se skriva...

Plus+ Iako je jahta Royal Romance plombirana do kraja svibnja, Ukrajinci su je oglasili. Dok se pravi vlasnik skriva, megajahta koja je izlistana na 101. mjestu u svijetu po količini luksuza, nalazi se u trogirskoj marini