Obavijesti

News

Komentari 28

Angela Merkel uvjerena je da će sastaviti koalicijsku vladu

Angela Merkel uvjerena je  da će sastaviti koalicijsku vladu
1

Problemi bi mogli nastati s manjim partnerom unutar Unije, Kršćansko-socijalnom unijom (CSU) koja je pretrpjela teške gubitke od 12 posto u Bavarskoj

VIDEO

Njemačka kancelarka Angela Merkel usprkos teškim gubicima na parlamentarnim izborima i očekivano teškim koalicijskim pregovorima isključuje mogućnost novih izbora i ustraje na novom četverogodišnjem mandatu.

“Mi imamo jasan nalog birača za sastavljanje vlade”, rekla je Merkel u ponedjeljak.

Ona je dan prije, odmah nakon objavljivanja rezultata izbora koji pokazuju gubitak 8,6 posto glasova za demokršćansku Uniju CDU/CSU i strelovit uspon desno populističke Alternative za Njemačku, preuzela osobnu odgovornost za ovaj rezultat.

“Ovakav razvoj događaja ima veze i s mojom osobom”, rekla je Merkel.

Nakon što je dosadašnji socijaldemokratski koalicijski partner SPD, koji je također pretrpio teške gubitke na izborima, odbio ostanak u velikoj koaliciji s Unijom CDU/CSU, Angeli Merkel za stvaranje koalicije preostaje suradnja sa Zelenima i Liberalno-demokratskom strankom (FDP).

Analitičari međutim dvoje u održivost ovakve političke konstelacije, prije svega zbog velikih međusobnih razlika u političkim konceptima. Dok je Zelenima prioritet okoliš i socijalna politika, FDP prije svega štiti interese poduzetnika i slobodnog tržišta.

Problemi bi mogli nastati s manjim partnerom unutar Unije, Kršćansko-socijalnom unijom (CSU) koja je pretrpjela teške gubitke od 12 posto u Bavarskoj gdje ova stranka predstavlja demokršćansku opciju.
 
Predsjedništvo stranke je odmah nakon izbora najavilo strateške i programatske promjene kako bi povratila birače koji su se, prije svega zbog protivljenja izbjegličkoj politici vlade Angele Merkel, okrenuli desnim populistima. Dodatni okret CSU-a udesno bit će teško spojiv s političkim programima Zelenih i FDP-a.
 
Prema privremenim službenim rezultatima, na jučerašnjim izborima za 19. saziv Bundestaga Unija CDU/CSU osvojila je 33 posto glasova, SPD 20,5 posto, AfD 13 posto, FDP 10,7 posto, stranka Ljevica 9,2 posto i Zeleni 8,9 posto glasova.

Grabar-Kitarović čestitala Merkel na izbornoj pobjedi

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović čestitala je u ponedjeljak njemačkoj kancelarki Angeli Merkel na izbornoj pobjedi, očekujući nastavak suradnje na jačanju odnosa između Njemačke i Hrvatske, posebno u gospodarstvu.

Grabar-Kitarović je uvjerena da će Merkel u novom mandatu nastaviti predano raditi za ukupni napredak Njemačke i dobrobit svih njezinih građana.

"Veselim se nastavku tradicionalno bliske i prijateljske suradnje između naših dviju država u svim područjima i na dobrobit naših građana, posebice u području gospodarstva i iznalaženja zajedničkih odgovora na rastuće globalne izazove. Brojna hrvatska zajednica u Vašoj zemlji u tome nam je trajan podstrek", rekla je predsjednica.

"Nadam se nekoj skoroj prigodi u kojoj ćemo moći razgovarati o ključnim pitanjima na europskoj agendi i daljnjem razvoju Europske unije temeljene na jedinstvu, jednakosti, solidarnosti i koheziji“, stoji u čestitki Grabar-Kitarović.

Prema privremenim službenim rezultatima, na nedjeljnim izborima za 19. saziv Bundestaga demokršćanska Unija CDU/CSU kancelarke Merkel osvojila je 33 posto glasova, Socijaldemokrati SPD 20,5 posto, desno-populistička stranka AfD 13 posto, Liberali FDP 10,7 posto, stranka Ljevica 9,2 posto i Zeleni 8,9 posto glasova.

 Kovač: Hrvatskoj je u interesu formiranje stabilne vlade u Njemačkoj

Predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač u ponedjeljak je izjavio kako, nakon nedjeljnih izbora u Njemačkoj, ne očekuje promjenu vanjske politike te zemlje te kako je Hrvatskoj u interesu formiranje stabilne Njemačke i jačanje političke suradnje s njom.

"Njemačka je središnja država u Europi, zemlja koja presudno pridonosi održavanju političkog poretka u Europi i zato je nama u Hrvatskoj u interesu da se tamo formira stabilna vlada koja će s Hrvatskom ekonomski surađivati,“ rekao je Kovač novinarima Trilju gdje je nazočio svečanoj sjednici Gradskog vijeća kojom je obilježen Dan tog grada, blagdan Sv. Mihovila.

Po Kovačevim riječima, Njemačka je Hrvatskoj prvi ekonomski partner te Hrvatska treba s njom nastaviti graditi dobre ekonomske veze ali i "jačati političku suradnju, kako bismo mogli svoje poglede ugraditi u globalne planove koji će se vrlo brzo artikulirati".
"Hrvatskoj je u interesu da pojačamo odnos s Njemačkom kako bismo i mi mogli utjecati na promjene koje će se dogoditi unutar Europske unije,“ kazao je Kovač.

Na upit očekuje li promjenu vanjske politike Njemačke obzirom da je u parlament ušla stranka krajnje desnice AfD (Alternativa za

Njemačku), Kovač je odgovori kako ne očekuje da će se dogoditi neke velike promjene u Njemačkoj vanjskoj politici jer će AfD biti u parlamentu, a ne u Vladi.

"Očekujem u skoroj budućnosti dogovor između Njemačke i Francuske o tome kako bi se Europska unija trebala promijeniti, a nama je važno da se i mi na pametan način uključimo u taj dijalog kako bismo i mi mogli svoje preferencije i stavove ugraditi u buduću arhitekturu EU", rekao je Kovač.

Rekao je i kako predsjednica CDU-a i dosadašnja kancelarka Angela Merkel na nedjeljnim izborim uspjela ostvariti svoj cilj te da ne ide u koaliciju s lijevim SPD-om.

"Za nju je zabrinjavajuće da je desnica u AfD-u snažno ojačala i to zbog propusta CDU-a, CSU-a i SPD-a u politici prema izbjeglicima. Tu je trebalo biti puno jasniji, trebalo je s narodom bolje komunicirati i uvažavati strahove i potrebe ljudi, ali to se nije dogodilo i zato je desnica, tj. AfD toliko i ojačao". ocijenio je Kovač tumačeći rezultate nedjeljnih izbora u Njemačkoj.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.