Obavijesti

News

Komentari 4

Anka Mrak Taritaš: Zakon o pomorskom dobru je kukavičje jaje, stvorit će brojne probleme

Anka Mrak Taritaš: Zakon o pomorskom dobru je kukavičje jaje, stvorit će brojne probleme
2

Zakon ne definira kako će riješit niz problema, nego će o tome odlučivati razna tijela koja tek treba osnovati, a za neke od njih pisati i posebne zakone, kazala je Mrak Taritaš

VIDEO

Čelnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš ocijenila je da je prijedlog zakona o pomorskom dobru i pomorskim lukama kukavičje jaje, a da se zakonom ne namjerava riješiti pitanje pomorskog dobra mišljenja je i Marija Selak Raspudić, koja tvrdi da je Plenković rasprodao naše obiteljsko dobro.

Mrak Taritaš: Prijedlog Zakona o pomorskom dobru riješio plaže, sve drugo neriješeno
Mrak Taritaš: Prijedlog Zakona o pomorskom dobru riješio plaže, sve drugo neriješeno

"Zakon je kukavičje jaje – riješili su plaže koje su bile najspornije javnosti, sve drugo ostaje neriješeno, čak štoviše, stvorit će brojne druge nove probleme. Bilo je za očekivati da će Plenković zakon poslati ovaj tjedan u Sabor, zajedno sa svim ostalim što je na dnevnom redu, tako da prođe ispod radara”, ocijenila je Mrak Taritaš na konferenciji za novinare.

Zagreb: Marija Selak Raspudić o (ne) ustavnosti Prijedloga zakona o izbornim jedinicama

Da bi se Zakon mogao provoditi mora se osnovati savjet za planiranje i gradnju na pomorskom dobru, savjet za pomorsko dobro i morske luke, usvojiti sedam uredbi, u roku od godinu dana usvojiti Nacionalni plan upravljanja pomorskim dobrom, a vrhunac je da se u roku od dvije godine mora osnovati posebna ustanova za upravljanje pomorskim dobrom, čija će se nadležnost odrediti posebnim zakonom.

Zakon ne definira kako će riješit niz problema, nego će o tome odlučivati razna tijela koja tek treba osnovati, a za neke od njih pisati i posebne zakone, kazala je Mrak Taritaš. 

"Vlada će imenovati pojedince koji će o svemu odlučivati, a posebno je to sporno po pitanju bespravne gradnje na pomorskom dobru. Prema zakonu, vrijedit će snimka po kojoj su se legalizirale i građevine, odnosno sve što je napravljeno do 30. lipnja 2011., a o tome hoće li se ozakoniti opet će odlučivati posebna povjerenstva”, navela je.

Zagreb: Anka Mrak Taritaš pita zašto Vlada krši Zakon i još uvijek nije predložila kandidate za predsjednika i člana Uprave HERA-e?

U obrazloženju se kaže da su prihvatili sve suštinske prijedloge s rasprave o prvom čitanju, što je laž i pokazuje odnos HDZ-ove Vlade prema Saboru, smatra Mrak Taritaš.

Selak Raspudić: Plenković obećao obiteljsko srebro za novac EU

Na Zakon se osvrnula i Mostova Marija Selak Raspudić kazavši da Andrej Plenković nije dobio novac Europske unije na svoje lijepe oči ili vještine pregovaranja nego zato što je rasprodao naše obiteljsko srebro i dao naše pomorsko dobro nizašto.

"Jedina svrha ovog Zakona, koji je preduvjet za novo povlačenje sredstava iz EU, jest ono što je u zakonu ostalo nepromijenjeno, a to nije pristup plažama, što je bila samo dimna zavjesa da se zavara javnost da se oko nečega popustilo", upozorila je.

Mrak Taritaš ponovno traži reviziju Vatikanskih ugovora
Mrak Taritaš ponovno traži reviziju Vatikanskih ugovora

Pravo je pitanje, ističe, koncesija na pomorskom dobru, založno pravo i sve što će u budućnosti omogućiti da se pomorsko dobro, koje je opće dobro, ograničava u uporabi gradnjom plutajućim elektrana i različitih energetskih postrojenja od kojih će krupni inozemni kapital imati velike koristi, a Hrvatska mnogo manje i s upitnim posljedicama po ekološku budućnost Hrvatske, a sa sigurnim posljedicama po ograničavanje uporabe pomorskog dobra u Hrvatskoj, kazala je.

To je jedini cilj i razlog zašto se donosi taj zakon, Plenković je obećao naše obiteljsko srebro da bi dobio novac iz EU, a to nikada nije smio učiniti, zaključuje Selak Raspudić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...