Obavijesti

News

Komentari 7

Ante Toni (16) smislio je kako hranu uzgajati u kontejneru

Ante Toni (16) smislio je kako hranu uzgajati u kontejneru
5

Projekt riječkoga gimnazijalca Ante Tonija Debelića temelji se na ideji uzgoja u bilo kojem dijelu svijetu i u bilo kakvim vremenskim te klimatskim uvjetima

VIDEO

Peto izdanje srednjoškolskog poslovnog natjecanja ‘Ideja godine’, održanog u Zagrebu, ove godine donijelo je prvo mjesto 16-godišnjem Riječaninu Anti Toniju Debeliću, učeniku drugog razreda Salezijanske klasične gimnazije u Rijeci.

Samouvjerenim nastupom i prezentacijom svojeg inovativnog i futurističkog poslovnog projekta GrowCity, svojevrsnog pogleda u budućnost hrane, predstavio je automatizirani, prijenosni i efikasni uzgoj hrane u brodskom kontejneru.

debelic

- Radi se o sto posto prijenosnom sustavu uzgoja hrane. Neovisno o vremenskim uvjetima ili vanjskim faktorima, bilo gdje u svijetu možete uzgajati hranu. Kapacitet je na godišnjoj razini pola hektara zemlje. Dakle, sam kontejner, koji ima oko 28 kvadrata, uzgaja količinu hrane koja bi se na godišnjoj razini klasičnim načinom uzgajala na 2200 kvadrata. Na farmi s klasičnim uzgojem imate možda dvaput godišnje berbu samog proizvoda, a ovdje se taj proces može ponoviti od 20 do 22 puta, i to upravo zato što se klima može u potpunosti automatizirati i ponoviti, ovisno o samom usjevu koji se radi - objašnjava mladi poduzetnik Ante Toni Debelić.

Posebno važan dio ovog projekta je ušteda i do 95 posto vode u odnosu na onu koja se troši tradicionalnim uzgojem Ante je na ideju došao tijekom obiteljskog putovanja na Filipine.

Naime, velika prometna gužva u Manili navela ga je na razmišljanje o tome kako bi se problem prijevoza hrane od udaljenih mjesta uzgoja do gradova mogao poboljšati.

- Na internetu sam pronašao tvrtku u Americi koja radi na sličnom principu poput mojeg, no ta je farma potpuno fiksna. Razmišljao sam kako bi bilo dobro kad bi se farma mogla svugdje prenijeti, a rješenje mi se nametnulo ‘ispod nosa’, tj. u brodskim kontejnerima riječke luke koje svakodnevno promatram sa svojeg balkona - kaže Ante Toni, koji je na projektu radio tijekom proljetnih praznika nakon kojih se, uz pomoć mentorice, profesorice engleskog i francuskog jezika Alenke Šuljić Petrc, koju ističe kao veliki doprinos motivaciji i samopouzdanju tijekom izrade projekta, prvi put prijavio i pobijedio na ‘Ideji godine’.

debelic

Dodaje kako se sve odvilo ‘zahvaljujući’ sportskoj ozljedi.

- Kako inače treniram košarku, zadobio sam sitniju ozljedu noge koja me je spriječila trenirati tijekom praznika.

Višak slobodnog vremena naveo me na internet, gdje sam saznao za natjecanje. Kako imam dosta znanja iz područja robotike i automatike, već sam imao nešto u glavi - kaže sportaš.     

Trebalo mu je oko pet dana, tj 20-ak sati da na desetak stranica napiše svoj poslovni plan.

Nakon osvojene nagrade, tj. studijskog putovanja po Europi, Ante namjerava nastaviti s ostvarenjem svojeg projekta, tj. raditi na izradi prvog prototipa, a potom i krenuti u potragu za investitorima koji bi se zainteresirali za pokretanje proizvodnje.

Smatra kako bi ovakav način uzgoja hrane bio izuzetno primjenjiv u sušnim i nerazvijenim područjima, poput sjeverne Afrike i Bliskog istoka, zbog velike uštede u potrošnji vode, kao i mogućnosti da se kontejneri premještaju bez previše komplikacija. Posebno važnu primjenu Ante vidi u područjima velikih humanitarnih i prirodnih katastrofa, gdje na malom prostoru treba uzgojiti što više svježe hrane.

Veliku mu podršku daju profesori, kao i roditelji poduzetnici, koji su ga od malih nogu usmjeravali i učili kako se snaći u svijetu poduzetništva.

- Moja najveća sreća je što, uz podršku škole, oko čije okućnice namjeravam izraditi prvi prototip, imam obitelj koja me podržava u svim mojim interesima, a pogotovo onim poduzetnim, jer su i sami poduzetnici već 25 godina. To je smjer u kojem se želim razvijati, a za pet do deset godina vidim se u radu na svojem projektu, koji će biti globaliziran, a moja tvrtka uspješna - zaključuje optimistični mladi srednjoškolski poduzetnik.

Inače, ovaj kompleksni sustav nije njegov prvi nagrađeni projekt. U skladu s vremenom u kojemu odrasta, Ante Toni Debelić već je iskušavao ideju s posudama za cvijeće koje automatski zalijevaju bilje.

Sve ideje gradi na principima robotike i automatike koje ga zanimaju još od predškolske dobi.

Inače, organizator projekta je portal srednja.hr, partneri petu godinu zaredom Visoko učilište Algebra i Visoko učilište Effectus, a prijatelji projekta Rimac Automobili i IN2.     

Sto posto prijenosno

Proces koji se na farmi s klasičnim uzgojem može provesti najviše dva puta, ovdje se ponavlja i do 20 puta, te štedi i do 95 posto vode.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.