Obavijesti

News

Komentari 78

Antivakseri u Saboru: Kad politika prisvoji teoretičare zavjere, otvara se put u propast

Antivakseri u Saboru: Kad politika prisvoji teoretičare zavjere, otvara se put u propast

Nakon Živog zida i Mosta, sada je Domovinski pokret prisvojio antivaksere i druge teoretičare zavjere i otvorio im vrata Hrvatskog sabora za njihovu konferenciju o "temama koje se skrivaju od javnosti".

VIDEO

Nekad je to bila ekipa Živog zida, pa su se nakon njihova raspada uključili Mostovci, a sada Domovinski pokret otišao je korak dalje.

I teoretičarima zavjere otvorio vrata Hrvatskog sabora.

Uveo ih je s margine u mainstream, dao im pravo građanstva, normalizirao nenormalno i hrvatski parlament pretvorio u pozornicu za plasiranje "tema koje se skrivaju od javnosti". 

Nekad su na teoretičarima zavjere parazitirali živozidaši, u pandemiji su se na antivakserske i prosvjede protiv korona mjera nakačili zastupnici Mosta, a sada Domovinski pokret, stranka koja je sazdana na dogmama, organizira međunarodnu konferenciju pod nazivom "Hrvatska i svijet 2024. godine poslije pandemijske oluje".

Od cjepiva do EU-a

"Teme koje se obrađuju su kontaminacija cjepiva plazmidima DNA, turbo karcinomi, CBDC, WHO i pravna nesigurnost sudbenih institucija u EU", prenosi Jutarnji list objave Andrije Klarića, protivnika cijepljenja, na društvenim mrežama.

To je pokret koji se formirao na društvenim marginama i u mračnim zakucima interneta, koji se hrani strahovima i ignorancijom, relativizira istinu i širi laži, pa sve do toga da svojim teorijama direktno ugrožava živote ljudi. Sada takav pokret ulazi u Hrvatski sabor.

A time i u politički mainstream.

Trump i Qanon

Na primjeru Sjedinjenih Država, Donalda Trumpa, kulta Qanon i napada na Kongres, vidjeli smo do čega sve može dovesti političko koketiranje s teorijama zavjere. Nekad je to bila razbibriga za dokoličare koji debatiraju o NLO-ima i ljudima-gušterima, a sada se pretvorio u politički pokret koji se bori protiv cjepiva, širi teorije o izmišljenim pandemijama, o modernoj medicini i znanosti, kao što se bore protiv međunarodnih organizacija i institucija.

Zbog širenja teorija zavjere o cjepivima sada imamo epidemiju hripavca, zbog otpora korona mjerama i cjepivima Hrvatska je imala najmanju stopu procijepljenosti i najveću stopu smrtnosti od kovida u EU.

Teoretičari zavjere postali su društveni pokret koji se bori protiv elita, protiv establišmenta, protiv činjenica i protiv istina. A sada ga želi na svoju stranu privući Domovinski pokret.

Saveznici protiv elite

Oni su, poput Mostovaca u pandemiji i Živog zida prije desetak godina, prisvojili teoretičare zavjere kao saveznike u njihovoj političkoj borbi protiv vlasti, protiv političke elite, protiv mainstream stranaka, protiv medija, institucija, znanosti...

Qanon, američki kult teoretičara zavjere, autor teorije o pedofilima koji piju krv male djece, postao je glavni politički saveznik Donalda Trumpa i sponzor juriša na Kongres, državnog udara i osporavanja izbornih rezultata na predsjedničkim izborima 2020. godine. 

Sada će domaći teoretičari zavjere postati saveznikom Domovinskog pokreta u pripremama za parlamentarne i sve druge izbore u idućoj godini. 

Qanon je nasilno provalio u američki Kongres, a Domovinski pokret je širom otvorio vrata Hrvatskog sabora domaćim teoretičarima zavjere.

Normalizacija zavjera

Normalizacija teorija zavjere u Hrvatskom saboru, mjestu gdje se donose hrvatski zakoni, mogla bi biti opasna i štetna u vrijeme kad se upozorava na lažne vijesti, kad se huška protiv stranaca, kad se šire bolesti zbog slabe procijepljenosti, kad neznanje pod krinkom teorije zavjere dominira nad znanjem i znanošću.

Koketiranje s teoretičarima zavjere pomaže politici i političarima u mobilizaciji biračkog tijela, u agitiranju onih dijelova društva kojima se nitko ne obraća, ali i onih koji zatvaraju oči i pokrivaju uši pred establišmentom, od politike, preko medija do medicine i znanosti.

Političari na taj način zastrašuju javnost, relativiziraju istinu, gaze preko činjenica, promoviraju svoju verziju stvarnosti u kojoj upravo oni dominiraju.

Plodno tlo

Teoretičari zavjere postavili su plodno tlo za progon Židova u nacističkoj Njemačkoj, danas stvaraju uvjete za progon migranata i stranaca, stvorili su uvjete za otpor znanosti i medicini što je dovelo do širenja pandemije i zaraznih bolesti...

A sad su, preko Domovinskog pokreta, postali legitimni dio društva. S ulice ušli su ravno u Hrvatski sabor.

Pa ako Domovinski pokret nema ništa protiv teoretičara zavjere, onda se ne smiju ljutiti na Mostovce koji šire teoriju zavjere o njihovoj suradnji s PPD-om i ruskim kapitalom, pa sve do HDZ-a. 

To bi bilo jedino pošteno.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 78
VIDEO

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Snažan potres kod Slunja, osjetio se diljem Hrvatske: 'Probudilo me, tresla se kuća'
MAGNITUDA 4,3 PO RICHTERU

Snažan potres kod Slunja, osjetio se diljem Hrvatske: 'Probudilo me, tresla se kuća'

''Prilično jako podrhtavanje'', ''Grunulo jako i dobro zatreslo'', ''Probudilo me'' - samo su neki od komentara na aplikaciji za prijavljivanje potresa