Obavijesti

News

Komentari 91

Antonio: 'Svi su u panici, više nismo sigurni, moramo bježati'

Antonio: 'Svi su u panici, više nismo sigurni, moramo bježati'
11

Uragan Florence će dovesti do ozbiljnog ugrožavanja života, navode u američkom Centru za uragane. Iz Južne Karoline javio nam se Zagrepčanin Antonio (24). Kaže da svi bježe glavom bez obzira...

VIDEO

U potpunosti je zavladala panika, vode u dućanima skoro pa i nema. Vojska je naredila hitnu evakuaciju tako da i ja moram napustiti svoj stan, rekao nam je Antonio (24), student iz Zagreba koji je na studentskoj razmjeni u Myrtle Beachu u Južnoj Karolini. Novi uragan ponovno prijeti SAD-u.

NASA handout photo of Hurricane Florence churning in the Atlantic Ocean towards the east coast of the United States

Niti godinu dana nije prošlo od strahovitog uragana petog stupnja Irme koji je zahvatio Floridu, a sada im dolazi uragan Florence, koji je trenutno četvrti stupanj po jakosti, no postoji velika šansa da se razvije u peti, najjači stupanj.  

- Vojska je naredila evakuaciju u ponedjeljak oko 17 sati po lokalnom vremenu (oko 23 sata u Hrvatskoj). Do srijede planiraju evakuirati čitavu državu, a sele ih u vojne kampove bliže planinama.  Mnoštvo ljudi pobjeglo je prema Columbiji ili New Yorku, čim dalje - tim bolje, čulo se gdje god sam se okrenuo. Neki su zabarikadirali prozore i vrata čime god su mogli, kako bi nekako zaštitili svoje kuće. No, nitko nije siguran da će od njihovih kuća išta ostati - govori nam Antonio.  

A beachfront home is boarded up ahead of Hurricane Florence, at Holden Beach

Dodaje kako uragan sam po sebi možda i neće biti najveći problem.  

- Stvorila se velika plima, a uragan će donijeti poplave. S obzirom na količinu zmija i aligatora u toj regiji, bit će ih teško izvaditi ih iz domova, ako od domova išta ostane... - napominje Antonio.  

Navodi kako su kolone na cestama duge i po 15 kilometara, a grad je već u ponedjeljak navečer bio prazan, što je, pak, odgovaralo lokalnim lopovima koji već provaljuju u prazne evakuirane kuće. Policija je, govori Antonio, neke brzo uhvatila i kaznila ih dvostruko nego što bi inače bilo po zakonu.  

- Mi smo među zadnjima za evakuaciju, idemo u srijedu - govori nam uplašeno mladi student.  

Za mjesec dana je trebao biti gotov s razmjenom, no kako kaže, pričekat će da prođe oluja, a ako sve prođe u redu, razmjenu će odraditi do kraja. No, ako rasplet oluje ne bude dobar, vratit će se odmah svojoj obitelji u Hrvatsku. 

U.S. Airmen from the South Carolina Air National Guard and 169th Fighter Wing prepare to deploy to support rescue efforts in advance of Hurricane Florence

Američki mediji pišu da očekuju puno više vjetra nego što je bilo s uraganima Matthew (2016.) i Hugo (1989.) u kojima je ukupno nastradalo oko 660 ljudi. 

Uz vjetrove koji pušu brzinom i do 195 km/h, uragan bi mogao pogoditi američki kontinent ovog tjedna, a opisuju ga kao najsnažniju oluju koja je pogodila ovu regiju u zadnjih nekoliko desetljeća. Uragan se kreće brzinom od 20 km na sat u smjeru sjeverozapada i trebao bi u utorak i srijedu prijeći između Bahama i Bermuda. U četvrtak bi mogao pogoditi američku obalu. 

Nakon Sjeverne i Južne Karoline, i savezna država Virginija je proglasila izvanredno stanje tijekom vikenda kako bi se pripremila na moguće posljedice udara. 

Iz američkog Centra za uragane (National Hurricane Center - NHC) kažu da Florence prati ‘ekstremno opasno’ vrijeme. Mogla bi uzrokovati katastrofalne količine kiše i poplave kako na obalnom području, tako i u unutrašnjosti. 

- Velika je vjerojatnost da će Florence dovesti do ozbiljnog ugrožavanja života - golemi će valovi zapljusnuti obalu, unutrašnjost će pogoditi poplave i iznimno teške kiše, a štetu će nanijeti i snažni uraganski vjetrovi - rekli su iz NHC-a. 

Guverner Južne Karoline naredio je evakuaciju kompletne obalne linije od podneva u utorak. Trebalo bi se evakuirati oko milijun ljudi. 

Američki predsjednik Donald Trump je u ponedjeljak najavio da iz sigurnosnih razloga otkazuje skup u sklopu kampanje koji je za petak bio predviđen u Jacksonu, u državi Mississippi.

Masovne evakuacije: 'Jako smo uplašeni' 

Američke vlasti naredile su u utorak masovne evakuacije stanovništva uz istočnu obalu SAD-a kojoj se približava uragan Florence, oluja kategorije 4 i najjača u posljednja tri desetljeća.

Guverneri Virginije i i Južne Karoline izdali su nalog za evakuaciju 245.000, odnosno milijun stanovnika uz obale tih saveznih država.

"Ovo je ozbiljna oluja i pogodit će cijelu državu", rekao je guverner Virginije Ralph Northam. "Svi u Virginiji moraju biti spremni!".

Očekuje se da će Florence, s vjetrovima koji trenutno pušu od 200 km/h, ojačati kada u četvrtak stigne do kopna, najvjerojatnije na jugoistoku Sjeverne Karoline, uz granicu s Južnom Karolinom.

Guverner Sjeverne Karoline Roy Copper izjavio je na konferenciji za novinare da ta savezna država "očekuje najgore".

Sjeverna i Južna Karolina, Virginija i Maryland proglasili su izvanredno stanje. Poučeni ranijim iskustvima, stanovnici se pripremaju za oluju, stvarajući zalihe hrane, vode i goriva.

"Jako smo uplašeni, svjesni smo da s ovim nema igre", rekla je Jeniffer Oosterwyk iz Holden Beacha.

Stručnjaci iz Nacionalnog centra za uragane u Miamiju upozoravaju na mogućnost po život opasnih plimnih valova, dugotrajnih obilnih kiša i poplava, osobito ako Florence danima bude prodirala u unutrašnjost teritorija.

Uragan se kreće brzinom od 20 km na sat u smjeru sjeverozapada i trebao bi u utorak i srijedu prijeći između Bahama i Bermuda.

Klasificirana kao oluja kategorije 4 od pet na Satiff-Simpsonovoj ljestvici, Florence je najgori uragan koji ove godine prijeti Americi i prva te snage od 1998. kada je uragan Hugo protutnjao Charlestonom u Južnoj Karolini.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 91
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje
VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C
LUDO VRIJEME

VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C

DONJI MACELJ Snježni pokrivač iznenadio je stanovnike Zagorja gdje je jučer bilo gotovo 30. Veliki snježni nanosi pali su i u planinskim dijelovima Slovenije, gdje je pala i tuča, a snijeg pada i na Rogli. Iz DHMZ-a su najavili da je u popodnevnim satima moguć snijeg u Gorskim dijelovima Hrvatske dok će većinu dana padati lokalni pljuskovi.