Obavijesti

News

Komentari 29

AP ne odustaje od 'čepljenja' usta: Premijer na izglasavanje u Sabor poslao opasan zakon...

AP ne odustaje od 'čepljenja' usta: Premijer na izglasavanje u Sabor poslao opasan zakon...
3

Vlada prije izbora donosi zakon po kojemu će na tri godine u zatvor oni koji otkriju detalje poput prepiske Rimac i Turudića, izvlačenja novca iz Ministarstva kulture...

VIDEO

Uz niz pozitivnih izmjena Kaznenog zakona, kojim se jače kažnjavaju obiteljski nasilnici, ubojice žena, pedofili i štite žrtve, Vlada Andreja Plenkovića i dalje ne odustaje od “čepljenja usta” onima koji otkriju detalje kriminala političara. Izmjene zakona propisuju da tri godine ide u zatvor onaj tko otkrije detalje iz istrage ili spisa sve dok se pravomoćno ne potvrdi optužnica. Od uhićenja do pravomoćne potvrde optužnice znaju proći godine. Zakon je nazvan “lex AP” jer je premijer tu novinu uveo nakon što je javnost čitala prepisku u kojoj njegove bivše suradnice Josipa Rimac (danas Pleslić) i Gabrijela Žalac dogovaraju namještanje poslova, a Rimac se poziva da će sve srediti kod “misterioznog” AP. Premijera je prije toga jako naljutilo i što su izašle poruke njegovih suradnika koji nisu procesuirani, a iz kojih je vidljivo da traže zapošljavanje u državnim tvrtkama.

Da je zakon sad na snazi, tri godine bi u zatvor išli i oni koji su novinarima dostavili poruke iz kojih se vidi da je izabrani glavni državni odvjetnik Ivan Turudić lagao kad je govorio da Josipu Rimac površno poznaje. Pokazalo se da su se prisno dopisivali, a ona ga je posjećivala na sudu, pa čak i nakon jednog sastanka poslala poruku svom kolegi da joj je Turudić rekao da neće biti privođenja. Onaj tko javnosti otkrije detalje muljaža, poput onih kako je novac Ministarstva kulture završio u vikendicama profesora s Geodetskog fakulteta, također bi završio u zatvoru. Da spomenemo samo mali dio afera. Javnost će biti prezentirana samo štura priopćenja, u kojima se čak ni ne spominju imena uhićenika. A za sve ostalo će morati čekati godinama.

Doduše, nakon brojnih stručnih kritika, Vlada je malo popustila. Izrijekom su napisali u zakon da novinari ne mogu biti kazneno gonjeni za objavu, a ni za pomaganje u činjenju kaznenog djela. Ali ako novinarskom izvoru prijeti zatvor od tri godine, onda će i on dva puta promisliti prije nego što otkrije informacije. Ako novinar nema informaciju, neće moći o detaljima ni obavijestiti javnost.

Također, Vlada je dodala da nema kaznenog djela ako je u pitanju pretežiti javni interes, ako su informacije u interesu žrtve ili branjenika. Tu je važan javni interes. Samo što će, opet, proći godine i sudski postupci dok se on dokaže. Novi šef DORH-a Ivan Turudić u potpunosti podržava izmjene, pa to znači da će se rado baviti otkrivanjem onih koji puštaju informacije nepovoljne za vladajuće. Zakonske izmjene bi trebale biti usvojene za koji dan. Prije izbora.

- Nije namjera ograničavanje medijskih sloboda i prava javnosti da zna, nego pravično suđenje i zaštita privatnosti - poručuje pak premijer Plenković.

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva upozorava da je Vlada ublažavanjem zakona samo pokušala zamagliti njegovu pravu namjeru: zaštitu lika i djela Andreja Plenkovića i njegovih suradnika.

- Novinari neće biti kažnjeno gonjeni, ali će se kolegicama i kolegama moći zaplijeniti laptopi i mobiteli. Ovo je neviđeni čin agresije na novinare i zviždače te potkopava sam demokratski temelj države. I dalje tražimo da se od njega odustane - kaže Zovko.

Odvjetnica Vesna Alaburić pozdravlja ublažavanje zakona i smatra da su time novinari zaštićeni, dobrim smatra odredbu o javnom interesu, ali dodaje kako bi se i kroz izmjene Zakona o kaznenom postupku trebalo izuzeti novinare od pretresa.

To inače nije učinjeno. Saborski zastupnici će morati glasati u paketu i o dobrim izmjenama koje smo spomenuli i “lex AP-u”. HDZ je one koji su bili protiv zakona zbog “lex AP-a” prozvao da su protiv zaštite žena i žrtava nasilja.

HND ne isključuje novi prosvjed

Andrej Plenković je jedini premijer zbog čijih poteza je Hrvatsko novinarsko društvo organiziralo čak tri prosvjeda. Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko kaže da ne isključuje i novi te dodaje kako će poduzeti sve akcije protiv štetnih izmjena zakona.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

VIDEO Jako nevrijeme s tučom pogodilo je Slavonski Brod: 'Ode mi svo cvijeće, a i jagode'
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Jako nevrijeme s tučom pogodilo je Slavonski Brod: 'Ode mi svo cvijeće, a i jagode'

SLAVONSKI BROD - Jaka grmljavina nakon toga je počeo padati led i kiša. Jedno pet minuta sigurno. Uništeno mi je cvijeće i jagode, kazala je čitateljica. Slavonski Brod pogodilo je snažno nevrijeme. DHMZ je najavio da će tijekom dana prevladavati sunčano vrijeme uz moguće lokalne pljuskove sredinom dana, pretežno na istoku zemlje. Puhat će slab do umjeren sjeveroistočnjak, na Jadranu jugozapadni vjetar.

Pobjednik Eurosonga Nemo deklarira se kao nebinarna osoba. Evo što taj pojam znači
PREDSTAVNIK ŠVICARSKE

Pobjednik Eurosonga Nemo deklarira se kao nebinarna osoba. Evo što taj pojam znači

Nebinarna osoba je osoba čiji se rodni identitet i/ili ekspresija ne podudaraju s rodom koji joj je pripisan pri rođenju, navodi portal Dugineobitelji...
Gdje su danas članovi Rive? 'Ja sam pobijedio na Euroviziji, ali danas vozim taksi i sretan sam'
DOVELI EUROSONG U ZAGREB

Gdje su danas članovi Rive? 'Ja sam pobijedio na Euroviziji, ali danas vozim taksi i sretan sam'

Plus+ Na vrhuncu slave zadarsku grupu ugasio je rat. I svatko je otišao svojim putem. Emilija Kokić (55) jedina je ostala na estradi, no u međuvremenu je postala i psihoterapeutkinja te ima školu pjevanja