News

Komentari 1

Apel Ceha zaštitara: Napadače na zaštitare treba strože kazniti

Apel Ceha zaštitara: Napadače na zaštitare treba strože kazniti

Pozivamo Vas sve da u ovo blagdansko vrijeme i tijekom posebnih uvjeta covid-19 pandemije, pokažete razumijevanje i strpljenje prema zaštitarima kada obavljaju svoje poslove, stoji u priopćenju

Nepoznati muškarac htio je ući u riječki Centar za socijalnu skrb u četvrtak oko 15 sati, a kada ga je zaštitarka pitala što i koga treba nije htio odgovoriti, već ju je samo udario i otišao. 

Ravnatelj riječkog CZSS-a Karlo Balenović kazao je kako je napadač imao sunčane naočale i masku na licu pa ga je teško prepoznati, no policija provjerava snimke nadzornih kamera i provodi kriminalističko istraživanje. Jedan od socijalnih radnika koji je svjedočio napadu rekao je kako je muškarac došao i rekao da mora na toalet, a zaštitarka ga nije pustila da uđe.

- Taj čovjek ju je dvaput udario u rame. Jučer je i danas bila policija, obavljaju izvide - rekao je.

Kako je rekao Balenović, stranke inače trebaju na ulazu reći zašto su došle i kod koga idu, a za ulazak u zgradu potrebno je pokazati i COVID potvrdu.

Povodom tog napada oglasio se i Hrvatski ceh zaštitara - strukovna zaštitarska komora.

Njihovo priopćenje donosimo u cijelosti:

Najoštrije osuđujemo napad na zaštitarku u Rijeci, kao i sve učestalije brojne napade na zaštitare u obavljanju njihovih poslova, izražavamo pijetet prema svim zaštitarima koji su smrtno stradali u obavljanju svog plemenitog poziva.

Napadi na zaštitare događaju se dok obavljaju zakonom propisane i date javni ovlasti od strane države u zaštiti osoba i imovine, javnih prostora i objekata države, financijskih institucija, trgovačkih centara.

Upućujemo Apel svim nadležnim institucijama u Republici Hrvatskoj da počnu djelovati proaktivno, da se napad na zaštitara tretira kao napad na osobu koja primjenjuje javne ovlasti države i da se primjereno sankcioniranju napadači i odvrati ih se od ponavljanja istih djela.

Preko 15.000 zaštitara odgovorno i požrtvovnom svakodnevno 24 sata u smjenama po 12 sati obavljaju svoje poslove, najčešće za minimalnu plaću, izloženi su svakodnevnim stresnim situacijama u kojima moraju odmah djelovati. Zaštitari su ljudi oko Vas, oni su roditelji, Vaši susjedi, prijatelji ili poznanici, oni su „tihi heroji“.

Podsjećamo da u današnjim uvjetima covid-19 pandemije zaštitari imaju i značajnu ulogu u provedbi javne sigurnosti građana, te održavanja reda i mira u ugovornom opsegu na način da upozoravaju građane na propisani socijalni razmak, korištenje dezinfekcijskih sredstava, kontrole covid potvrda, korištenje zaštitnih maski i pridržavanja drugih higijensko zaštitnih mjera.

Pozivamo Vas sve da u ovo blagdansko vrijeme i tijekom posebnih uvjeta covid-19 pandemije, pokažete razumijevanje i strpljenje prema zaštitarima kada obavljaju svoje poslove, pozivamo Vas na dijalog, izbjegavanje verbalnih sukobljavanja i napada na zaštitare koji obavljaju svoje poslove.

Najčitaniji članci