News

Komentari 105

Apsurdi propusnica: Obrtnik ne može u Zagreb raditi, ali izdali su je za misu, pa se ispričali

Apsurdi propusnica: Obrtnik ne može u Zagreb raditi, ali izdali su je za misu, pa se ispričali

Može se putovati ako je rezerviran smještaj, može se na neodgodivi odlazak u inozemstvo, a ja ne mogu u Zagreb riješiti neodgodive poslove i otići u svoj mali obrtnički pogon, priča nam očajni poduzetnik

A pričaju nam bajke o balansu između opstanka gospodarstva i zaustavljanja širenja korone. Ja na posao ne mogu, a obrt će mi zbog toga propasti.

Očajno nam to svjedoči obrtnik koji ima registriran obrt i prebivalište u Zagrebu, ali mu je boravište u selu u Sisačko-moslavačkoj županiji odakle je svaki dan putova na posao. Propusnicu su mu odbili dati iz stožera civilne zaštite, a mi već peti dan čekamo da nam obrazlože koji je točno razlog odbijanja.

- Može se putovati ako je rezerviran smještaj, može se na neodgodivi odlazak u inozemstvo, a ja ne mogu u Zagreb riješiti neodgodive poslove i otići u svoj mali obrtnički pogon. Koliko je to suludo i nepravedno - priča nam.

Da sustav propusnica ima ozbiljne rupe, dokazao je i nezavisni vijećnik iz Oroslavja Viktor Šimunić. Na Badnjak su 24sata objavila da je bez problema dobio za pet minuta propusnicu za odlazak iz Krapinsko-zagorske županije u Zagreb na misu. Kao razlog je naveo da će crkva u njegovu mjestu biti prenapučena, a u zagrebačkoj može naći “istinski duhovni i božićni mir”. 

Povod za traženje propusnice je bilo što je njegov susjed tri dana pokušavao dobiti propusnicu da se dođe brinuti o nepokretnoj 92-godišnjoj majci kojoj je sin jedinac. Kada smo priču objavili, ona je digla pravu buru. Šimuniću su propusnicu brzinski poništili. 
Ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut je rekao da se radi o grešci stožera Krapinsko-zagorske županije koji ju je izdao i da se propusnice ne mogu dobiti na misu. Ali nam je rekao i da nema analize je li još propusnica u Hrvatskoj izdano u istu svrhu. 

Župan Željko Kolar (SDP) je pak rekao da je propusnicu izdala djelatnica koja je imala koronu i radila je od kuće, a Šimunića je nazvao populistom. Ali činjenica je da nitko ne kontrolira, nego očito djelatnik može sam odlučiti za što će biti izdana. Šimunić kaže da je dokazao da nepravednost sustava, a sretan je što je susjed ipak dobio propusnicu.

Najčitaniji članci