Obavijesti

News

Komentari 2

Arapski i muslimanski ministri u Pekingu pozvali na prekid vatre i ulazak pomoći u razorenu Gazu

Arapski i muslimanski ministri u Pekingu pozvali na prekid vatre  i ulazak pomoći u razorenu Gazu

Izvanredni zajednički islamsko-arapski samit u Rijadu ovog mjeseca također je pozvao Međunarodni kazneni sud da istraži "ratne zločine i zločine protiv čovječnosti koje Izrael čini" na palestinskim teritorijima

VIDEO

Arapski i muslimanski ministri pozvali su na trenutni prekid vatre u Gazi za posjeta Pekingu, prvoj od pet zemalja koje će obići nastojeći dogovoriti prekid neprijateljstva i ulazak  humanitarne pomoći u razorenu palestinsku enklavu. 

Izaslanstvo treba posjetiti pet  zemalja, stalnih članica članica Vijeća sigurnosti UN-a, a također pojačava pritisak na Zapad da odbaci izraelsko opravdanje svojih akcija protiv Palestinaca kao samoobranu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

ravnateljica muzeja u tel avivu 05:35

U izaslanstvu su između ostalih, predstavnici Saudijske Arabije, Jordana, Egipta, Indonezije, Palestine i Organizacije za islamsku suradnju.

- Ovdje smo da pošaljemo jasan signal: to jest moramo odmah zaustaviti borbe i ubojstva, moramo odmah dostaviti humanitarne zalihe u Gazu- rekao je saudijski ministar vanjskih poslova princ Faisal bin Farhan Al Saud.

Izvanredni zajednički islamsko-arapski samit u Rijadu ovog mjeseca također je pozvao Međunarodni kazneni sud da istraži "ratne zločine i zločine protiv čovječnosti koje Izrael čini" na palestinskim teritorijima.

Hagari: Nećemo stati dok ne vratimo taoce. Sanchez u posjetu Izraelu i palestini
Hagari: Nećemo stati dok ne vratimo taoce.   Sanchez u posjetu Izraelu i palestini

Saudijska Arabija je nastojala izvršiti pritisak na Sjedinjene Države i Izrael da prekinu neprijateljstva u Gazi, a prestolonasljednik Mohamed bin Salman, de facto vladar kraljevstva, okupio je arapske i muslimanske vođe kako bi pojačali tu poruku.

Izraelska veleposlanica u Pekingu Irit Ben-Abba rekla je stranim novinarima na brifingu u ponedjeljak kako se nada da neće biti "nikakvih izjava o prekidu vatre s ovog posjeta, sada nije vrijeme".

Rekla je da se Izrael nada da će izaslanstvo razgovarati o taocima koje je zarobio Hamas "i pozvati na njihovo trenutačno oslobađanje bez uvjeta", dodavši da bi uključene strane trebale zajedno razgovarati o "ulozi Egipta u olakšavanju humanitarne pomoći".

WHO otkrio detalje o bebama iz Gaze: 'Pred njima je jako težak put, ne znamo gdje su roditelji'
WHO otkrio detalje o bebama iz Gaze: 'Pred njima je jako težak put, ne znamo gdje su roditelji'

'Brat i prijatelj'

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi rekao je da je Peking "dobar prijatelj i brat arapskih i muslimanskih zemalja" i da je "uvijek čvrsto podržavao pravednu stvar palestinskog naroda da vrati svoja legitimna nacionalna prava i interese".

Od početka neprijateljstava, kinesko ministarstvo vanjskih poslova u više navrata nije osudilo Hamas, nego je umjesto toga pozivalo na deeskalaciju te da Izrael i Palestina traže "rješenje s dvije države" za neovisnu Palestinu.

Izrael kaže da su Hutisti oteli teretni brod u Crvenom moru,
Izrael kaže da su Hutisti oteli teretni brod u Crvenom moru,

Wang je u ponedjeljak dodao da će Kina raditi na "okončanju borbi u Gazi što je prije moguće, ublažavanju humanitarne krize i promicanju brzog, sveobuhvatnog, pravednog i trajnog rješenja palestinskog pitanja".

Posebni kineski izaslanik za Bliski istok Zhai Jun angažirao je dužnosnike iz Izraela i Palestinske uprave - koja vlada na okupiranoj Zapadnoj obali - kao i Arapske lige i EU u posljednjih godinu dana kako bi razgovarali o dvodržavnom rješenju i priznanju Palestine u Ujedinjenim narodima.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Snažan potres kod Slunja, osjetio se diljem Hrvatske: 'Probudilo me, tresla se kuća'
MAGNITUDA 4,3 PO RICHTERU

Snažan potres kod Slunja, osjetio se diljem Hrvatske: 'Probudilo me, tresla se kuća'

''Prilično jako podrhtavanje'', ''Grunulo jako i dobro zatreslo'', ''Probudilo me'' - samo su neki od komentara na aplikaciji za prijavljivanje potresa