News

Komentari 6

Argentinski 'grad duhova': Bio je pod vodom dva desetljeća...

Argentinski 'grad duhova': Bio je pod vodom dva desetljeća...

Kultno argentinsko ljetovalište Epecuén, koje je prije 30 godina poplavilo istoimeno jezero, postalo je nova turistička atrakcija. I bivši mještani vole ga opet posjećivati

Ljetovalište Epecuén privlačilo je mnoge turiste, a i sami Argentinci često su iz gradske vreve bježali na suncem okupano jezero. Ono je otvoreno još 1920-ih, a bilo je poznato po svojoj slanoj ljekovitoj termalnoj vodi . Sve do katastrofe 10. studenog 1985. godine.

POGLEDAJTE VIDEO: Poplava kultno odmaralište pretvorila u grad duhova

Poseban obrambeni zid, koji je štitio grad od poplave jezera, popustio je nakon vrlo kišovite zime . Mještani i posjetitelji su nakon nekoliko dana evakuirani, a grad je vrlo brzo bio zarobljen ispod deset metara slane vode.

Vodi je trebalo preko dvadeset godina da u potpunosti ispari . Razlog zbog kojeg je jezero privlačilo posjetitelje, ljekovita sol, zapravo je najviše naštetila gradu. Nagrizala ga je desetljećima, a današnjim posjetiteljima upravo je učinak soli najzanimljiviji.

Osim turista, u grad se povremeno vraćaju i bivši stanovnici, koji pokušavaju rekonstruirati uspomene i pronaći stare, nikad prežaljene stvari.

Najčitaniji članci