Obavijesti

News

Komentari 0

Arizona uvela zakon o pobačaju iz 1864., Senat to sada poništio

Arizona uvela zakon o pobačaju iz 1864., Senat  to sada poništio

Da nije intervenirao Senat, zakon je mogao stupiti na snagu u roku od 60 dana od donošenja odluke. Prema tom zakonu, da je prošao, bili bi zabranjeni gotovo svi pobačaji

VIDEO

Senat Arizone u srijedu je izglasao ukidanje zabrane pobačaja iz 1864. nakon što je Vrhovni sud te američke savezne države "oživio" zakon iz davne 1864. godine koji zabranjuje gotovo sve pobačaje i koji je, da nije bilo intervencije Senata, mogao stupiti na snagu u roku od 60 dana od donošenja odluke. Zakon o zabrani pobačaja iz razdoblja Građanskog rata koji je Vrhovni sud Arizone vratio u travnju najnovija je epizoda po pitanju reproduktivnih prava i ocrtava oštri raskol između demokrata i republikanaca. Godine 2022., Vrhovni sud SAD-a je poništio ustavno pravo na pobačaj i omogućio da savezne države reguliraju to pravo.

Demokrati diljem SAD-a, uvjereni da je javno mnijenje na njihovoj strani, stavljaju pitanje pobačaja u prvi plan pred predsjedničke izbore u studenome, a Arizona je jedna od ključnih država.

Nakon odluke Vrhovnog suda u travnju, predsjednik Joe Biden je odmah osudio "okrutni" zakon, rekavši da je "ta odluka rezultat ekstremnog programa republikanskih izabranih dužnosnika koji su predani lišavanju žena slobode".

Arizona uvela zakon o pobačaju iz 1864. godine. Donald Trump je s razlogom zabrinut
Arizona uvela zakon o pobačaju iz 1864. godine. Donald Trump je s razlogom zabrinut

Da je Arizona tada otišla predaleko složio se i bivši republikanski predsjednik Donald Trump koji se distancirao od kontroverzne odluke i rekao: "To će se srediti. Siguran sam da će guverner i ostali vratiti u odluku u razumne okvire. To će biti riješeno, mislim, vrlo brzo".

Senat Arizone je u srijedu zakon poništio sa 16 glasova "za" i 14 "protiv" i očekuje se da će ga brzo potpisati guvernerica Katie Hobbs iz redova demokrata. Demokratima su se pridružila i dvojica republikanskih kolega u Senatu koji su odbili glasati po stranačkoj liniji.

Glasanje u Senatu je bilo omogućeno nakon što su neki republikanci u donjem domu parlamenta te savezne države stali na stranu demokrata.

U Arizoni je sada na snazi zakon koji zabranjuje pobačaj nakon 15. tjedna trudnoće.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Strava u Bjelovaru: Ubio punicu i više puta izbo ženu pa se ubio: 'Žena nije u životnoj opasnosti'
DVOSTRUKO UBOJSTVO

Strava u Bjelovaru: Ubio punicu i više puta izbo ženu pa se ubio: 'Žena nije u životnoj opasnosti'

Dvostruko ubojstvo šokiralo je Bjelovar u subotu ujutro. U stravičnom zločinu još je jedna žena teško ozlijeđena potvrdili su iz policije

Kako Plenki drži konce Vlade i HDZ-a: 'U njegovu uskom krugu povjerenja samo su trojica...'
POLUGE VLASTI

Kako Plenki drži konce Vlade i HDZ-a: 'U njegovu uskom krugu povjerenja samo su trojica...'

Plus+ NOVI EXPRESS Uvid u kuloare Banskih dvora, gdje se ispod glasa analiziraju najnoviji detalji dogovora s DP-om, premijerovo raspoloženje i ono što dolazi u trećemu mandatu