Obavijesti

News

Komentari 190

Arsen Bauk: Za referendum su potrebne 452 tisuće potpisa

Arsen Bauk: Za referendum su potrebne 452 tisuće potpisa
4

Udruga 'U ime obitelji' kazala je da su sigurni da će imati potpise 10 posto upisanih birača, no čini se da im treba 10 posto od ukupnog broja, uključujući dijasporu

VIDEO

Udruga "U ime obitelji" objavila je da je, po podacima s obrađenih 75 posto lokacija, prikupila više od 350 tisuća potpisa za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog zakonodavstva te da su sigurni da će nakon brojanja svih potpisa imati potporu 10 posto upisanih birača. 

- Siguran sam da imamo potrebne 374 tisuće potpisa za raspisivanje referenduma osim ako nam sada ne kažu da treba skupiti 400.000 potpisa, izjavio je za Večernji list Krešimir Planinić, voditelj pravnog tima inicijative.

No, ministar uprave Arsen Bauk podsjeća kako u Ustavu stoji da će se referendum raspisati ako to zatraži deset posto od ukupnog broja birača u Hrvatskoj, a birači su svi punoljetni hrvatski državljani. Prema tome, trebaju im 452.000 potpisa.

- Prema dosadašnjoj praksi Ustavnog suda i Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, još dok je na njegovom čelu bio Vladimir Šeks i glasači u dijaspori računaju se u ukupan broj birača u Hrvatskoj i njima je, po tom tumačenju, potrebno 452.613 potpisa, kazao je Bauk za RTL televiziju. 

Na pitanje zašto njegovo Ministarstvo ranije nije udruzi "U ime obitelji" odgovorilo koliko im potpisa treba, Bauk je u Dnevniku HRT-a kazao da se ukupan broj potrebnih birača utvrđuje zadnji dan prikupljanja potpisa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 190
VIDEO

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi
FOTO Detalji jutarnjeg kaosa u Dubravi: Nakon sudara guma  završila na tramvajskoj stanici!
PASSAT U GRMLJU

FOTO Detalji jutarnjeg kaosa u Dubravi: Nakon sudara guma završila na tramvajskoj stanici!

Jedan čovjek je ozlijeđen u prometnoj nesreći koja se dogodila oko 4.45 na Aveniji Dubrava. Zbog sudara tramvajski promet bio je u prekidu.