Obavijesti

News

Komentari 101

Australci je žele deportirati, a u Hrvatskoj nije bila 50 godina

Australci je žele deportirati, a u Hrvatskoj nije bila 50 godina

Mirjana Carić je useljenica iz Hrvatske koja je prije 50 godina odselila u Brisbane u Australiji. Cijela njena obitelj je u Australiji. Zbog problema sa zakonom odbili su joj vizu...

VIDEO

Mirjani Carić iz Brisbanea, useljenici iz Hrvatske, koja je u Australiju stigla prije 50 godina kao malo dijete, prijeti deportacija, jer joj je zbog višegodišnjih zatvorskih kazni i presuda za dilanje droge, poništena viza za stalni boravak.

- Nisam ponosna na svoju prošlost, za mene je važno da nikada nisam provaljivala u tuđe kuće ni bila osuđena za nasilje ili nasilne zločine bilo kakve vrste. Ne tražim da me nitko žali zbog moje kriminalne prošlosti, izjavila je Mirjana.

Mirjani se svi članovi obitelji nalaze u Australiji i tvrde da ona uopće nema hrvatsko državljanstvo. No, ona nema ni australsko državljanstvo, prenosi SBS.

Mirjana Carić

- Jedino što mi je ostalo je moja obitelj, a oni mi to žele oduzeti i poslati me u Hrvatsku, znači slati me u smrt. Ne znam čitati ni pisati taj jezik. Imam 52 godine, što da radim? Što ću biti?

Mirjanina viza je automatski poništena na kraju njene posljednje zatvorske kazne, što je rezultat nedavnih promjena australskog zakona.

Stručnjaci upozoravaju da je od kraja 2014. godine i promjene zakona u useljavanju, znatno povećan broj poništenih viza i deportiranih useljenika koji nisu bili državljani Australije. U posljednje dvije godine deportirano je više od 2300 osoba. Australska vlada će morati kontaktirati hrvatska konzularna predstavništva i utvrditi ima li Mirjana pravo na državljanstvo i može li biti deportirana.

Mirjana se u Australiju doselila sa svojom obitelji još 1968. godine, a tek je 2007. godine dobila upozorenje o mogućoj deportaciji ako ne zatraži australsko državljanstvo.

Podnijela je zahtjev, ali su joj kazali da bi, s obzirom da ima dosje i da je bila u zatvoru, trebala najmanje pet godina biti čistog dosjea. Ipak, do dan danas situacija se nije riješila pa Mirjanu i dalje očekuje borba oko deportacije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 101
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"