News

Komentari 3

Australija: Opet nagli porast broja zaraženih, mjere ostaju

Australija: Opet nagli porast broja zaraženih, mjere ostaju

“Da nismo u lockdownu već nekoliko tjedana, ne bismo sada imali 110 slučajeva nego tisuće i tisuće novozaraženih”, rekla je premijerka Novog Južnog Walesa Gladys Berejiklian na konferenciji za medije

Dvije australske savezne države, Novi Južni Wales i Victoria, izvijestile su u srijedu o naglom porastu broja novih slučajeva covida-19 zbog čega protupandemijske mjere ostaju na snazi, unatoč nadanjima da će ograničenje kretanja, koje pogađa više od polovice tamošnjeg stanovništva, biti ukinuto.

Novi Južni Wales, s najnaseljenijim australskim gradom, Sydneyom, ima 110 novih slučajeva zaraze, što je značajan porast u odnosu na 78 slučajeva dan ranije, i to gotovo četiri tjedna nakon zatvaranja grada i okolice zbog porasta slučajeva zaraze delta sojem.

Država Victoria u srijedu je prijavila 22 nova slučaja, dok ih je dan prije imala 9, što je najveći porast broja slučajeva od izbijanja zaraze ovog mjeseca. I u Victoriji je već gotovo dva tjedna na snazi lockdown.

“Da nismo u lockdownu već nekoliko tjedana, ne bismo sada imali 110 slučajeva nego tisuće i tisuće novozaraženih”, rekla je premijerka Novog Južnog Walesa Gladys Berejiklian na konferenciji za medije.

Godinu i pol nakon početka pandemije, za oko 13 milijuna Australaca kretanje je strogo ograničeno, što stvara pritisak na saveznu vladu koja je izložena sve većim kritikama zbog sporog procesa cijepljenja. Samo nešto više od 11 posto stanovnika Australije je primilo obje doze cjepiva.

Glavno cjepivo kojim Australija raspolaže je AstraZeneca, no ono se preporučuje samo za osobe starije od 60 godina zbog rizika od pojave krvnih ugrušaka, dok je cjepivo Pfizer ograničeno na starije od 40 zbog nedostatnih količina.

Najčitaniji članci