Obavijesti

News

Komentari 26

Austrija u šoku: Monstrum Fritzl mogao bi dogodine na slobodu

Austrija u šoku: Monstrum Fritzl mogao bi dogodine na slobodu

Josefa Fritzla (87) svoju kćer je držao zatočenu 24 godine kao seksualnu robinju i napravio joj je sedmero djece. Dobio je doživotni zatvor, ali sljedeće godine ima pravo tražiti da ga puste na uvjetnu slobodu

VIDEO

Nakon što je Regionalni sud u Kremsu presudio da više nije opasan, Austrijanca Josefa Fritzla (87) premjestili su iz psihijatrijskog pritvora u normalni zatvor. Tako čovjek koji je svoju kćer 24 godine držao kao seksualnu robinju i napravio joj sedmero djece sad ima pravo tražiti puštanje na slobodu sljedeće godine. Osobe koje su osuđene na doživotni zatvor u takozvanom normalnom zatvorskom sustavu mogu podnijeti zahtjev za uvjetni otpust tek nakon što odsluže 15 godina. U slučaju Josefa Fritzla to bi bilo iduće godine.

Ako bi to prijevremeno napuštanje zatvora bilo realizirano, to bi značilo da bi monstrum bio zatvoren devet godina manje nego što je njegova kći bila zatočena u podrumu strave. Inače, odluka da se Fritzla prebaci u normalni zatvor gdje bi trebao nastaviti služiti doživotnu kaznu donešena je krajem rujna 2021. u Kremsu. Prema vještačenju psihijatra 87- godišnjak ne predstavlja nikakvu opasnost za društvo. Otkako je osuđen na doživotni zatvor u ožujku 2009., bio je u psihijatrijskoj instituciji u zatvoru Krems-Stein.

Monstrum Josef Fritzl mogao bi ranije na slobodu ako tako procijeni psihijatrijski vještak
Monstrum Josef Fritzl mogao bi ranije na slobodu ako tako procijeni psihijatrijski vještak

Kuća strave u Amstettenu

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Premaz boje marelice, nova fasada, njegovan travnjak s dvorišne strane – danas više ništa ne podsjeća na "kuću strave" na Ybbsstrasse u Amstettenu. Kupio ju je jedan ugostitelj za 160 tisuća eura krajem 2016. godine. No, u temelje sada normalne kuće utkana su sjećanja na jedan od najnevjerojatnijih zločina u povijesti kriminala koji su punili naslovnice diljem svijeta.

19. travnja obilježeno je 14 godina otkako je otkriveno da je Josef Fritzl, tada 73-godišnjak, svoju kćer Elisabeth držao zatočenu u podrumu obiteljske kuće 24 godine. U tom razdoblju silovao ju je čak 3.000 puta i napravio joj sedmero djece. Elisabeth je u trenutku pronalaska imala 42 godine. Nevjerojatan dvostruki život Josefa Fritzla započeo je ranih 1980-ih. Oženjeni čovjek, suprug i otac je u podrumu svoje kuće sagradio šezdesetak četvornih metara zatvora s ukupno osam vrata, od kojih su neka teška po petsto kilograma, i osigurana daljinskim upravljačima. Sve je bilo zvučno izolirano.

Takvu logistiku je pripremio kako bi 28. kolovoza 1984. namamio tada 18-godišnju kćer Elisabeth u podrum, drogirao ju i stavio joj lisice. Sljedeće dvadeset i četiri godine nije vidjela svjetlo dana. Otac ju je silovao nekoliko tisuća puta. Rodila je sedmero djece. Dječak koji je rođen u podrumu preminuo je od respiratorne bolesti gotovo tri dana nakon rođenja bez liječničke pomoći. Fritzl je spalio leš u kotlu. Čovjek koji se doimao racionalno hladnim, supruzi i susjedima je objasnio nestanak svoje kćeri na ovaj način: Vjerojatno se pridružila sekti i pobjegla je. To je čak prijavio i policiji.

Njegova vlastita kuća postala je mjesto dvostrukog života. U izoliranom podrumu su s Elizabeth živjela dva sina i kćer koje joj je incestom napravio otac. Troje druge djece Fritzl je odveo svojoj ženi na kat.

Rekao joj je kako je nestala kći ostavila bebe u kući. Samo misteriozno podrijetlo troje djece trebalo je uzbuniti susjede u gradu s 24.000 stanovnika, komentirali su domaći i inozemni mediji.

Fritzl se smatrao obiteljskim despotom koji je svojom žudnjom za moći tiranio i kontrolirao sve. Zbog toga su svi kasnije povjerovali izjavama da njegova supruga, koja mu je predana, nije imala pojma što se događa u podrumu. Tehnički nadareni Fritzl je izolacijskim materijalom ugušio svaki zvuk prema van. To je potvrdio i tadašnji šef Državnog ureda kriminalističke policije Donje Austrije. Nakon zvučnih testova utvrđeno je kako iz tamnice nikakav zvuk nije izlazio van.

Na suđenju, koje je pratilo 200 novinara iz cijelog svijeta, optužbe su uključivale ubojstvo propustom, silovanje, zatvaranje, prisilu, ropstvo i incest. Presuda nije bila iznenađujuća: doživotni zatvor. Prema Fritzlovom odvjetniku, želja za drugom obitelji bila je opravdavajući motiv za postupke njegovog klijenta.

Elisabeth je nakon suđenja dobila novo ime, uz stroge zakone koji sprječavaju otkrivanje njezina identiteta. Ona i šestero djece koje je dobila s monstrumom su započeli novi život i navodno žive u jednom austrijskom selu. 

Um psihopata: Ljudima je rekao da mu je kći završila u sekti

U izoliranom podrumu su s Elizabeth živjela dva sina i kćer koje joj je incestom napravio otac. Troje druge djece Fritzl je odveo svojoj ženi na kat.

Rekao joj je kako je nestala kći ostavila bebe u kući. Godinama ranije kad je zatočio kćer, ženi i policiji je rekao kako je otišla sa sektom u koju je upala. Sve je otkriveno kad se najstarija kći Fritzla i Elisabeth, razboljela i završila u bolnici.

Liječnici su pozvali policiju koja je krenula u potragu za Kerstininom majkom kako bi dobila što više informacija o Kerstin.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Manolićeva kći za 24sata: Triput me stisnuo za ruku. Tako smo se pozdravili. Samo je zaspao...
UMRO JE JOŽA MANOLIĆ

Manolićeva kći za 24sata: Triput me stisnuo za ruku. Tako smo se pozdravili. Samo je zaspao...

Pokazao mi je rukom da priđem krevetu, primio me za ruku i tri puta stisnuo. Tako smo se pozdravili, rekla je za 24sata Manolićeva kći Zrnka

Planirao je atentat na Pavelića, preživio je ratove i pandemije
UMRO JE JOŽA MANOLIĆ

Planirao je atentat na Pavelića, preživio je ratove i pandemije

Kad se on rodio, u svijetu su se pojavili prvi radio aparati. Bilo je to vrijeme nijemog filma, Tesla je imao tad samo 66 godina, a internet, televizija i slične stvari postojale su samo u njegovoj glavi...
Umro je Josip Manolić (104)
NAJDUGOVJEČNIJI POLITIČAR

Umro je Josip Manolić (104)

Preminuo je Josip Manolić, jedan od najdugovječnijih hrvatskih političara. Bio je drugi predsjednik Vlade Republike Hrvatske i bivš visokopozicionirani pripadnik UDBA-e