Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
22 komentara

Austrijanci biraju predsjednika: Favorit desničar Norbert Hofer

U prvom krugu je kandidat protuislamske Slobodarske stranke Norbert Hofer osvojio 35 % glasova. Alexander van der Bellen, neovisni kandidat u drugi je krug ušao s 21 % glasova

Austrian Freedom Party presidential candidate Hofer arrives for his final election rally in Vienna
Foto: LEONHARD FOEGER
22 komentara

Birališta na austrijskim predsjedničkim izborima otvorena su u nedjelju ujutro i  Austrija je jedan korak od toga da postane prva zemlja Europske unije u kojoj će predsjednik biti pripadnik krajnje desnice, što je posljedica sve većeg nezadovoljstva političkim establišmentom i migrantskom krizom.

Austrijanci su u nedjelju počeli izlaziti na drugi krug predsjedničkih izbora. U prvom je kandidat protuislamske i euroskeptične Slobodarske stranke (FPO) Norbert Hofer osvojio 35 posto glasova. Njegov protukandidat Alexander van der Bellen, neovisni kandidat s potporom Zelenih, u drugi je krug ušao s 21 posto glasova.

Obojica su glatko pobijedila kandidate socijaldemokrata i narodnjaka, dominantnih stranaka na austrijskoj političkoj pozornici. To je odmah izazvalo potres među vladajućim socijaldemokratima pa je donedavni kancelar Werner Faymann prisiljen na ostavku. Naslijedio ga je šef Austrijskih željeznica Christian Kern.

Austrijski predsjednik ima ceremonijalnu ulogu, ali po ustavu može raspustiti vladu i izazvati političku krizu u zemlji. Također je i vrhovni zapovjednik austrijskih oružanih snaga.

Po anketama provedenim prošli vikend, Hofer ima podršku 53, a Van der Bellen 47 posto među sigurnim biračima. Ključan faktor za izboru pobjedu bit će, međutim, trećina neodlučnog biračkog tijela. 

Norbet Hofer (45) zrakoplovni je inženjer koji se krajnoj desnici pridružio prije 20 godina i polako se iz regionalne politike u Gradišću uspeo do nacionalne scene.  U saveznom je parlamentu od 2006. i trenutačno mu je potpredsjednik.

Hofer je poznat kao prijateljsko lice FPO-a, suprotno od agresivnog čelnika stranke Heinz-Christian Strachea. Neovisno o tome, imao je veliku ulogu u pisanju protuuseljeničke stranačke platforme.

Otac je četvero djece i hoda pomoću štapa, što je posljedica ozbiljne ozljede nakon paraglajderske nesreće.

Van der Bellen je ugledni ekonomist koji je ušao u politiku tek kad mu je bilo pedeset. Bio je predsjednik stranke Zeleni do 2008. godine. Miran je i odmjeren retoričar što mu je donijelo ugled i mnogo šire od lijevog političkog spektra.

Taj 72-godišnji pasionirani pušač službeno se natječe kao neovisni kandidat kako bi privukao više birača, ali mu kampanju financiraju i organiziraju Zeleni.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message