Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
114 komentara

Autocesta smrti: Zločin koji se na njoj dogodio sve je zgrozio

Incident poznat pod nazivom "Autocesta smrti" dogodio se u veljači 1991. nakon što je Irak pristao na sovjetski prijedlog o prekidu vatre. Kolonu vozila napali su Amerikanci...

Foto: YouTube
114 komentara

Ratni zločini česta su tema o cijelom svijetu, a o onima počinjenima tijekom Zaljevskog rata 1991. malo se zna. Jedan od najvećih zločina u tom ratu počinile su američke snage tijekom povlačenja iračkih vojnika. 

Incident je poznat pod nazivom "Autocesta smrti", a dogodio se u veljači 1991. nakon što je Irak pristao na sovjetski prijedlog o prekidu vatre. Prema tom prijedlogu, Hussein se složio da će povući svoje trupe iz Kuvajta, ali administracija Georgea Busha nije mu povjerovala. 

U noći 26. veljače iračka vojska formirala je kolonu i krenula u povlačenje autocestom 80 koja je povezivala Irak i Kuvajt. 

Koalicijske snage, predvođene Amerikancima i Kanađanima, napale su ih bacajući na njih bombe iz borbenih aviona. Taktički su bombardirali prednji i zadnji dio kolone kako bi se ona zaustavila. 

Bačeno je više stotina bombi koje su ubile i uništile sve pred sobom. Kad je napad prestao i izašlo sunce bio je vidljiv strašan prizor. Tisuće vozila i ljudskih tijela bili su razasuti svuda uokolo. 

Amerikanci nisu željeli priznati zločin, a za njega nitko nije formalno odgovarao.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message