Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se

Baby boom u Gospiću: 'Kod nas dolaze rađati i žene iz Zagreba'

Morali smo naručiti još jastučića za naše bebe, imali smo ih samo deset. Malo nam je gužva, ali oduševljeni smo, kaže nam kroz smijeh Sandra Čubelić, pedijatrica i ravnateljica Opće bolnice Gospić

Foto: Opća bolnica Gospić
30 komentara

Tamo se u samo tri dana rodilo čak 11 beba. Godišnje u prosjeku imaju od 250 do 260 novorođenčadi, a ove godine ih se dosad rodilo 113.

POGLEDAJTE VIDEOVIJESTI:

Sedam djevojčica i četiri dječaka - Lana, Nina, Lucija, Emily, Željka, Nela, Maša, Željko, Dragan, Miloš i Leon - ugledali su svjetlo dana u gospićkom rodilištu, točnije njegovoj polovici. Naime, pola rodilišta im je sad operacijski trakt zbog projekta iz EU.

OB Gospić za nekoliko mjeseci dobit će novi dnevni kirurški odjel, u sklopu projekta vrijednog 21 milijun kuna, a započeti radovi obuhvaćaju rekonstrukciju kirurškog operacijskog trakta i prostor za liječenje pacijenata po principu dnevne bolnice.

- Svaki centimetar nastojimo dobro iskoristiti pa pomalo vladaju pozitivna gužva i uzavrela radna atmosfera, ali to naše vrijedne djelatnike rodilišta ne ometa u svakodnevnom poslu i aktivnostima, čak i u uvjetima ponovljenog baby booma, radosno kaže ravnateljica Čubelić.

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Jedna beba je rođena carskim rezom, ostale prirodnim putem. Među sretnim majkama ovog ličkog baby booma je Rajka Orešković (32) iz Korenice koja je, taman kad smo je posjetili, dojila sinčića Željka rođenog prije dva dana.

- Kad sam rađala kćer prije pet godina, došla je gospođa iz Zagreba ovdje roditi dijete jer je čula da je rodilište odlično. I ja to mogu reći. Sve je išlo prirodno, svi su ljubazni i odgovorni, rodila sam za 20 minuta i presretna sam - priča Rajka.

Ovakav baby-boom rodilište je doživjelo 1991., zatim 2015. i sad, četiri godine poslije. Svake godine rodilo im se 11 beba u nekoliko dana. Zabrinula ih je situacija jer u svibnju, punih šest dana, nisu imali nijedan porođaj, ali kraj mjeseca donio je fantastičnu statistiku.

Rodilište gospićke bolnice je prijatelj djece, te posvećuju jako puno pažnje tome da majke što prije počnu dojiti svoju djecu i nastave taj proces kod kuće.

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

- Prvu curicu dojila sam tri godine, nadam se da ću tako i s drugim djetetom - kaže Rajka.
- A mogli biste i s trećim - kaže dr. Čubelić, a Rajka na to sve reagira osmijehom.
- Doktorice, molim vas, polako, i ovo drugo je bilo naručeno, čak su mi i spol pogodili prije ultrazvuka - kroz smijeh dodaje presretna majka.

Dragana Sokolić (32) iz Gospića rodila je Ninu, također drugo dijete.

- Znala sam po pregledima da dolazimo i da nas je dosta trudnica, ali nisam ni pretpostavljala da će nas biti ovoliko ovdje istodobno. Jutros su nam otišli prvi susjedi, mi ćemo za koji dan, a tko zna, možda nam se i prije kraja dana netko novi pridruži - kaže Dragana.

Dr. Čubelić dodaje kako se baby boomom žele svima pohvaliti.

- Imamo najviše djece po metru četvornom u županiji koja ima najmanje stanovnika po metru četvornom. Inače, novinari dolaze jer je ili pao proračun ili snijeg, a sad kad imamo baby boom, odlučili smo svima reći i pohvaliti se jer je ovo stvarno lijepa vijest i događaj - kaže Čubelić.
 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message