Obavijesti

News

Komentari 25

Bačić uvjerava: Stabilnost koalicije i većina nisu u pitanju

Bačić uvjerava: Stabilnost koalicije i većina nisu u  pitanju

Bačić je rekao kako ni s kime ne pregovaraju o formiranju neke nove, drugačije vladajuće većine i da su u HDZ-u uvjereni da vrijedi dogovor uspostavljen na početku

Predsjednik HDZ-ova Kluba zastupnika Branko Bačić ocijenio je nakon izglasavnja povjerenja ministru Berošu kako suzdržani stav zastupnice Reformista Natalije Martinčević nije doveu pitanje saborsu većinu i njezinu stabilnost.

Mi smo prilikom konstituiranja vladajuće većine u Hrvatskom saboru tada jasno rekli svim koalicijskim partnerima da odnos na lokalnoj razini neće ni na koji način imati utjecaja na suradnju na nacionalnoj razini, podsjetio je Bačić.

To je bio naš isključivi stav, a s druge strane HDZ-u je statutom utvrđeno načelo supsidijarnosti kad je u pitanju odlučivanje na lokalnoj razini i HDZ na takav način radi i postupa, istaknuo je.

Prema tome, odluku o suradnji na razini Varaždinske županije i svake druge jedinice lokalne samouprave odlučuje teritorijalno nadležna lokalna organizacija. Odluku o tome tko i s kime će u Varaždinskoj županiji, Dubrovačko-neretvanskoj, Vukovarsko-srijemskoj koalirati donijet će nadležni županijski odbori, pojasnio je Bačić.

Zašto je Plenković nervozan? Reformisti mu otkazuju ljubav pa gubi većinu u parlamentu
Zašto je Plenković nervozan? Reformisti mu otkazuju ljubav pa gubi većinu u parlamentu

Mi u tom smislu zagovaramo da Reformisti na razini Varaždinske županije sjednu s HDZ-om i ostalim potencijalnim partnerima i definiraju buduću suradnju u županijskoj skupštini i u drugim jedinicama lokalne samouprave u toj županiji.

Podsjetio je kako je na nedavnim lokalnim izborima župan varaždinski postao HDZ-ov Anđelko Stričak.

Mi se toga držimo, to je naše načelo i mi od toga ne odstupamo, poručio je Bačić upitan hoće li HDZ nešto mijenjati.

Mislimo da će se problem nadići, s obzirom na to da li ćeš ili nećeš u određeno trenutku biti dio vladajuće većine. Mislimo da stabilnost vladajuće većine apsolutno nije dovedena u pitanje, naglasio je Bačić i dodao kako vjerujeda će već a prvom idućem glasovanju imati 76 ruku.

Završeno glasovanje o Berošu u Saboru, Reformisti suzdržani: Poslali poruku HDZ-u o suradnji
Završeno glasovanje o Berošu u Saboru, Reformisti suzdržani: Poslali poruku HDZ-u o suradnji

Upitan o Čačićevoj tvrdnji da im (HDZ-u) glas Reformista nije nužan, Bačić je rekao kako ni s kime ne pregovaraju o formiranju neke nove, drugačije vladajuće većine i da su u HDZ-u uvjereni da vrijedi dogovor uspostavljen na početku. Također i da rezultati izbora na lokalnoj razini ne mogu utjecati na dogovor uspostavljen na početku suradnje. bezbroj je slučajeva u kojima HDZ nakon lokalnih izbora koalira sa strankama s kojima nije u koaliciji na nacionalnoj razini i obrnuto.

Ne bih miješao kruške i jabuke, svaka županija i grad su jednako važni, ali treba poštovati dogovoreno, ustvrdio je. Druga je stvar da smo na nacionalnoj razini napravili bilo što, što bi povrijedilo naš početni dogovor i da projekti koji su važni za bilo koji dio Hrvatske sukladno mogućnostima realizacije uredno izvršavaju.

Nisam sklon ulaziti u rasprave i ucjene oko formiranja održavanja većine zbog odnosa na lokalnoj razini, poručio je Bačić.

Čačićev ultimatum Plenkoviću: Imamo jedan uvjet, danas ćemo znati prekidamo li vezu s njima
Čačićev ultimatum Plenkoviću: Imamo jedan uvjet, danas ćemo znati prekidamo li vezu s njima

Što se tiče odbacivanja zahtjeva za izglasavanjem nepovjerenja ministru zdravstva Bačić je rekao kako je oporba doživjela debakl, jer je trebala prikupiti 76, a imala je samo 57 ruku, što pokazuje da u oporbi ne postoji jedinstven stav i suglasnost o nepovjerenju ministru.

Da takav stav postoji pretpostavljam da bi se ozbiljne političke stranke potrudile i na glasovanje dovele sve svoje zastupnike, a što nisu napravile, izjavio je Bačić novinarima u Saboru.