Završeno glasovanje o Berošu u Saboru, Reformisti suzdržani: Poslali poruku HDZ-u o suradnji | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 126

Završeno glasovanje o Berošu u Saboru, Reformisti suzdržani: Poslali poruku HDZ-u o suradnji

Završeno glasovanje o Berošu u Saboru, Reformisti suzdržani: Poslali poruku HDZ-u o suradnji

Većinom glasova prisutnih zastupnika odlučeno je da Vili Beroš ostaje ministar zdravstva u Vladi Andreja Plenkovića. 57 zastupnika glasalo je za iskazivanje nepovjerenja Berošu, a protiv 75

VIDEO

U Hrvatskom saboru se glasalo o prijedlogu 41 oporbenog zastupnika da se ministru zdravstva Viliju Berošu iskaže nepovjerenje zbog nagomilanih problema i dugova u zdravstvenom sustavu te nepostojanja učinkovitog i transparentnog sustava cijepljenja.

PRATITE UŽIVO: 

Oko 12 sati na dnevni red došla je i točka izglasavanja nepovjerenja ministru zdravstva Viliju Berošu. Zastupnici su prije toga zatražili stanku. 

Nakon stanke, za iskazivanje nepovjerenja je glasovalo 57 zastupnika, protiv 75. Ukupno su glasovala 133 zastupnika.

Natalija Martinčević iz Reformista objasnila je nakon glasanja zašto je, kao dio većine, bila suzdržana na glasovanju o povjerenju. 

- Suradnja podrazumijeva obostranu suradnju i obostrano poštivanje, mi to nismo imali. Imali smo izrazito prljavu kampanju u Varaždinskoj županiji. Nakon toga se ide i korak dalje, namjera da se u Varaždinskoj skupštini ide formira većina s takvim ljudima, tamo imate Čehoka koji ima četiri potvrđene optužnice. Ukoliko HDZ misli surađivati i raditi s takvim ljudima, neće raditi s Reformistima, ni lokalno ni nacionalno - rekla je. 

- Ljudi koji su pod optužnicama, za nanošenje milijunskih šteta, takav oblik suradnje je neprihvatljiv i bacalo bi veliku ljagu na Reformiste. Mi smo taj stav jasno jučer iznijeli, ja sam ga danas na ovaj način i potvrdila - rekla je Martinčević i dodala kako je HDZ na potezu. 

Grbin: Razlozi za opoziv su jasni 

Razlozi za opoziv svima su jasni - nagomilani dugovi u zdravstvu koji su doveli do toga da je bolnicama u jeku pandemije obustavljena isporuka lijekova. Uz to, ogromni su problemi sa sustavom cijepljenja, a postoje i indicije za pogodovanje pri izradi sustava cijepise.hr., rekao SDP-ov Peđa Grbin govoreći o motivima za pokretanje inicijative koju su potpisima podržali svi oporbeni klubovi, osim Hrvatskih suverenista, no, najavili su da će glasovati za opoziv ministra Beroša.

Grbin je podsjetio na niz afera koje su se događale u zdravstvu - nefunkcioniranje platforme "cijepi se", cijepljenje preko reda, dodjeljivanje posla informatizacije zdravstva tvrtki koja se bavi cvijećem i poslova bivšim ministrima, te slučaj dr. Dijane Zadravec iz Klinike za tumore pročitavši transkript razgovora između Beroša i Zadravec. 

HDZ-ovka: Medicinska sestra s Covid odjela dobiva 9000 kuna, Grbin: I vama je to adekvatno?
HDZ-ovka: Medicinska sestra s Covid odjela dobiva 9000 kuna, Grbin: I vama je to adekvatno?

Umjesto upravljanja zdravstvenim sustavom - imamo dugove, obustavu isporuka lijekova, nefunkcioniranje sustava cijepljenja, javne nabave po klijentelističkim i koruptivnim metodama, unutarstranačko kadroviranje, i zbog toga Beroš mora otići, zaključio Grbin.

"Zahvaljujući premijeru Andreju Plenkoviću i ministru zdravstva Viliju Berošu Hrvatska postaje nenormalna zemlja", ustvrdio je Grbin.

Vlada je odbila oporbene navode, poručila kako nema osnove da se Berošu izglasa nepovjerenje te Saboru predložila da odbije predloženu mu odluku o iskazivanju nepovjerenja. Oporbene primjedbe navedene na nepunih deset stranica, Vlada je odbila na njih 13. Naglasila je kako je zdravstveni sustav od pojave covida svjedočio okolnostima kakvih nije bilo od Domovinskog rata, ali je "ostao na nogama".

Zastupnik i gradonačelnik: Bulj kaže kako će biti još uspješniji i da će Sinju biti veća vidljivost
Zastupnik i gradonačelnik: Bulj kaže kako će biti još uspješniji i da će Sinju biti veća vidljivost

Vlada je odbacila oporbene navode o financiranju zdravstvenog sustava, organizaciji sustava cijepljenja, procesu javne nabave, kao i navode vezane za platformu za cijepljenje te nabavu savjetodavnih usluga. Smatra i kako bi se reformskim mjerama koje slijede trebala uspostaviti kvalitetnija, učinkovitija i fleksibilnija organizacijska struktura i upravljanje zdravstvenim sustavom.

Očekuje se da će zastupnici glasovati i o izvješćima pučke pravobraniteljice za tri protekle godine.

U izvješću za 2020. upozoreno je kako se preporuke pravobraniteljice sve manje ispunjavaju, a to je pripisala i činjenici da Sabor unatrag tri godine nije raspravio njezina izvješća.

Beroš: Liječnici iz KB Dubrava vraćaju se u svoje bolnice, sve je manje pacijenata na liječenju
Beroš: Liječnici iz KB Dubrava vraćaju se u svoje bolnice, sve je manje pacijenata na liječenju

"Posebno zabrinjava što se Vlada nije očitovala na čak 60 posto preporuka“, upozoreno je u izvješću uz navođenje 142 preporuke, mahom za ministarstva, koja trebaju osnažiti zaštitu ljudskih prava u gotovo svim područjima života.

Zastupnici će prethodno raspraviti Izvješće o radu Državnog ureda za reviziju za 2020. u kojem se, među ostalim, navodi da je Hrvatskom saboru dostavljeno je 185 izvješća o obavljenoj reviziji. 160 ih se odnosi na financijsku reviziju, a 25 na reviziju učinkovitosti kako bi informirali Hrvatski sabor o pravilnosti i učinkovitosti poslovanja subjekata revizije u upravljanju javnim sredstvima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 126

VIDEO

U KB Sveti Duh umrlo dijete (7) tjedan nakon operacije krajnika
ŠOK U ZAGREBAČKOJ BOLNICI

U KB Sveti Duh umrlo dijete (7) tjedan nakon operacije krajnika

Dijete je, sedam dana po učinjenoj tonzilektomiji i šest dana po otpustu iz Bolnice, dovezeno bez vitalnih funkcija, odgovorili su nam iz KB Sveti Duh

Spasili radnike koji je zatrpalo gradilište, a onda počeo curiti plin. Direktor: Još utvrđujemo...
VIDEO: DRAMA U ZAGREBU

Spasili radnike koji je zatrpalo gradilište, a onda počeo curiti plin. Direktor: Još utvrđujemo...

Na radilištu u Podsljemenu spašavali su muškarce koji su ostali zatrpani. Jedan muškarac ima ozljedu ruke, a drugi ima višestruke ozljede i prijelome, neslužbeno doznajemo.
VIDEO Obračun u noćnom klubu u Vodicama: 'Skrili smo se i čuli pucanje, čovjek je bio krvav...'
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Obračun u noćnom klubu u Vodicama: 'Skrili smo se i čuli pucanje, čovjek je bio krvav...'

VODICE - Oko tri ujutro čuli smo pucnjavu u klubu u Vodicama, javlja nam čitateljica. Dodaje kako su svi u panici krenuli prema izlazu. - Kad smo pobjegli iz kluba, otišli smo u ulicu iza njega, kako bi se sakrili. Pored nas je prošao čovjek s krvavim mrljama po vratu i majici - govori čitateljica. Policija nam je potvrdila da je sinoć došlo do fizičkog obračuna u Vodicama te da su izvidi u tijeku.